Auken: Valgsejr til Netanyahu må åbne Europas øjne

Hvis Netanyahu fortsætter, må Europa reagere på hans politik over for palæstinenserne, siger Margrete Auken

Benjamin Netanyahu var tidligere på aftenen ude og erklærer sig som den store vinder ved valget i Israel (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu var tidligere på aftenen ude og erklærer sig som den store vinder ved valget i Israel (Foto: AP)

Mens stemmerne tælles op efter det israelske parlamentsvalg, lurer en ny konflikt mellem Israel og palæstinenserne lige under overfladen.

Det mener SF's Margrete Auken, som i disse dage er i Israel i sin egenskab af næstformand for EU-Parlamentets Palæstina-delegation, der - foreløbig uden held - forsøger at få adgang til Gazastriben.

Valgstedsmålinger, der blev offentliggjort klokken 21 dansk tid, tyder på et pænt valg til Israels nuværende premierminister, Benjamin Netanyahu, og hans Likud-parti.

Men hvis Netanyahu fortsætter, bliver det vanskeligt at få genoptaget forhandlingerne med den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, om en løsning på konflikten, mener Margrete Auken.

- Mahmoud Abbas har leveret alt, hvad han kunne, og han har intet fået tilbage. Hvis man tror, at det kan fortsætte, kan man godt tro om igen, siger Auken, der frygter, at en ny blodig konflikt kan være på vej.

På valgkampens sidste dag afviste Netanyahu, at en palæstinensisk stat kan komme på tale, mens han er ved magten.

- Nu hvor det ser ud til, at Netanyahu kan lave en højrefløjskoalition, kan man da håbe på, at omverdenen omsider begynder at reagere. USA kommer næppe til det, men EU-landene må begynde at reagere, fordi ingen af dem kan tåle - over for deres egne vælgere - at svigte, siger Margrete Auken.

Det er tredje gang, at israelske myndigheder afviser at lade hende og resten af delegationen fra EU-Parlamentet rejse ind i Gazastriben, som blev bombarderet af Israel i sommer.

72 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere