Avis: Browser-program kan udspionere dig

Din færd på nettet bliver sendt til en server i USA, hvis du bruger et tillægsprogram i Google Chrome

Foto: Alan Diaz/AP
Foto: Alan Diaz/AP

Et populært tillægsprogram - et såkaldt plugin - til Googles internetbrowser Chrome kan tage et billede af hele den hjemmeside, du er inde på, så du kan se den uden at være online.

Men det er ifølge den svenske avis Dagens Nyheter ikke det eneste, programmet kan og gør.

For tillægsprogrammet har angiveligt udført "skjult spionage" mod flere store svenske virksomheder og en million intetanende computerbrugere i Sverige.

Avisen Dagens Nyheter skriver, at programmet ved hjælp af en skjult kode registrerer og videresender data fra alle hjemmesider, som brugere klikker sig ind på.

"Webpage Screenshots" markedsføres som en "hurtig og simpel løsning", når man har brug for at gemme såkaldte screenshot af hjemmesider.

Spion-funktionen skulle være godt gemt i programmet og bliver først aktiveret efter en uge. Herefter bliver brugerens vaner på internettet noteret.

Hvert minut bliver informationer om Chrome-brugernes trafik på internettet ifølge Dagens Nyheter sendt videre til en server, der er registreret i USA.

Ifølge Christian Mariolini, der er it-ekspert i sikkerhedsvirksomheden Sentor MSS, der ifølge Dagens Nyheter har gjort opdagelsen, påpeger, at der ikke findes nogen logisk grund til, at oplysningerne bliver indsamlet.

Han siger yderligere til avisen, at en række store selskaber i Sverige er berørt af "lækkede" oplysninger.

Google Chrome har sammen med Firefox ført browserkrig mod Microsoft's Internet Explorer.

Tidligere i marts annoncerede Microsoft, at det snart er slut med det engang populære Internet Explorer, som før i tiden blev brugt af over en milliard mennesker, fordi de to konkurrenter har halet gevaldigt ind på den ældre browser.

26 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere