Bag om strejken: Det tjener en stewardesse

Kabinepersonalet har afleveret flere tusind lønkroner pga. SAS' krise. Men hvad er egentlig de strejkendes indkomst? Få svaret her

Her kan du høre den seneste status på strejken. (Foto: Lasse Brøndal/Reporter: Sarah Skrivergaard)

Der er højdramatik i København Lufthavn, hvor SAS og dets ansatte står stejlt over for hinanden.

Det betyder, at omkring et halvt hundrede fly ikke er kommet på vingerne her til morgen.

Pressechef i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen, fortæller, at de ansatte selv afgør, om de vil fortsætte i deres job hos flyselskabet. (Foto: Jakob Jørgensen)

Men hvad tjener en stewardesse egentlig?

Her er fakta om deres arbejdsforhold
Startlønnen for en nyansat steward eller stewardesse er 19.400 kr. Det oplyser kabinepersonalets fagforening (CAU) til Ekstra Bladet.

Efter ti år er grundlønnen 30.000 kr.

Ud over grundlønnen får kabinepersonalet diæter. De er dog blevet markant beskåret de seneste år og er især blevet ubetydelige for personale, som flyve internt i Europa, oplyser CAU.


De SAS-ansatte valgte at gå i arbejde igen i dag lidt før 12. Hør, hvad CAU's næstformand Jean Pierre Schomburg har at sige om sagen

Opgav løn
Kabinepersonalet strejker i disse dage, fordi de frygter at kolleger, som bliver overflyttet til SAS' nye datterselskab Cimber får en dårligere kollektiv overenskomst end den, de har i forvejen med SAS.

Men utilfredsheden blandt SAS-folkene skyldes i høj grad også, at de for tre år siden sagde ja til at give afkald på løn for at redde SAS fra en truende lukning.

I både 2012 og 2013 opgav kabinepersonalet således en halv månedsløn. Piloterne vinkede farvel til én månedsløn begge år.

Samtidig accepterede stewardesserne at arbejde op til 12 timer i træk og op til 47,5 timer på én uge.

Ved overenskomstforhandlingerne sidste år ønskede kabinepersonalets fagforening at bløde op på medlemmernes arbejdsvilkår, men det lykkedes ikke.

Otte ud af ti stewardesser stemte nej til overenskomsten, men de måtte acceptere dens indførsel pga. et bredt forlig for en halv million lønmodtagere hos Forligsmanden.

Den gennemsnitlige indkomst for en SAS-medarbejder (piloter, stewardesser osv.) var i 2012 ifølge DR 527.000 kroner.

292 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere