Ballade i DR-afdeling: Bruger 174.600 kroner på psykologer til ansatte

Medarbejdere er stærkt utilfredse med deres nye chef, som de anklager for at være grænseoverskridende og aggressiv

Det rumsterer i DR Byen, hvor medarbejdere bliver tilbudt psykolog-samtaler ifølge medarbejderne på grund af chefens ledelsesevner. Foto: PR
Det rumsterer i DR Byen, hvor medarbejdere bliver tilbudt psykolog-samtaler ifølge medarbejderne på grund af chefens ledelsesevner. Foto: PR

En ny chef skulle have været en drøm for DR’s nye afdeling med omkring 50 fastansatte, men endte med at blive et mareridt.

Over for Ekstra Bladet fortæller otte anonyme medarbejdere uafhængigt af hinanden, at chefens adfærd, der beskrives som ’aggressiv’, ’grænseoverskridende’ og ’grov’, har resulteret i, at DR har hyret erhvervspsykologer til at rede trådene ud.

Det får du for licensen: DR Byens nye tag koster 40 mio.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har medarbejderne i afdelingen over to uger i januar været kaldt til samtaler med erhvervspsykologer, som DR beskriver som organisations- og ledelseskonsulenter med en baggrund som erhvervspsykologer.

DR oplyser, at udgiften til erhvervspsykologerne løber op i 174.600 kroner.

DR udtaler, at man tager afdelingens problemer meget alvorligt, men er af den opfattelse, at problemerne skyldes nedskæringer og omstruktureringer.

Ny satsning
Den opfattelse deler medarbejderne som Ekstra Bladet har talt med, dog ikke. De mener, at hovedansvaret ligger hos en ny chef, der kom til afdelingen sidste år hyret med en årsløn på over 760.000 kroner.

Afdelingen laver blandt andet dokumentarprogrammer, et ugentligt kulturprogram og tema-lørdage.

Ifølge en af medarbejderne, Ekstra Bladet har talt med, bunder problemerne med den nye chef delvist i chefens manglende anerkendelse af kulturstoffet.

En anden udtaler, at lederen slet ikke bedriver ledelse.

- Vedkommende blander sig i alt og trives ikke med, at nogen er uenige. Det er ikke en ledelsesstil.

- Jeg har aldrig oplevet noget så inkompetent, siger medarbejderen.

En tredje mener slet ikke, at man kan stole på chefen.

Flere medarbejdere udtaler desuden, at de har haft voldsomme sammenstød med chefen, men vil ikke fortælle om konkrete episoder til citat af frygt for at få deres identitet afsløret og dermed risikere fyring.

Skærende kontrast
DR’s udmelding om, at problemerne i afdelingen skyldes nedskæringer og omstruktureringer står i skærende kontrast til udsagnene fra de otte medarbejdere, Ekstra Bladet har talt med.

- Nedskæringer og sammenlægninger er selvfølgelig ikke godt for arbejdsglæden, men det har man prøvet før, og man kommer til det igen, siger en fjerde medarbejder og fortsætter:

- Arbejdsglæden er i bund for mange, fordi de har ansat en chef, der er psykisk udmarvende.

DR forbliver lukket

Alle otte medarbejdere udtaler samstemmende, at de ikke kan forestille sig en fremtid, hvor den nuværende chef stadig er leder, og medarbejderne er glade.

Derudover har Ekstra Bladet talt med flere, der ikke har ønsket at udtale sig og som hverken ville be- eller afkræfte at chefen er hovedårsag til det dårlige arbejdsklima.

Chefen for afdelingen har afvist stille op til interview og vil ikke svare på Ekstra Bladets spørgsmål.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ekspert: Medarbejderne skal passe på

Anders Drejer, der er professor på Aalborg Universitet med speciale i offentlig ledelse, mener, at DR har handlet korrekt ved at ansætte konsulenterne.

Han vurderer, at medarbejderne bør give ledelsen mere tid til at udrede problemerne.

DR skruer op for genudsendelserne: Så meget er genbrug

- Der skal gå et stykke tid, før de lærer, hvordan chefen er, og der har endnu ikke været tid til, at erhvervspsykologerne har kunnet rette op på situationen, siger han.

Anders Drejer fastslår dog, at hvis en leder permanent er grænseoverskridende og grov, skal pågældende ikke være leder.

DR: Det er mange penge

DR's kommunikationsafdeling har besluttet, at det er redaktionschef i DR Gustav Lützhøft, der skal svare på Ekstra Bladets spørgsmål. 

Gustav Lützhøft svarer dog ikke på, hvorvidt ledelsen har erkendt, at medarbejderne ser chefens ledelsesevner som sagens kerne, ligesom han ikke vil bekræfte, at medarbejderne modtager psykologtimer. 

- Der er ikke tale om psykologbehandling. Der er tale om ledelses- og organisationskonsulenter, som er erhvervspsykologer af baggrund. 

- Det er ganske normal praksis at benytte sig af ledelses- og organisationskonsulenter, så der er ikke noget odiøst i det. 

- Deres konsulentarbejde udmønter sig konkret i psykologsamtaler med medarbejdere … 

- Nej. 

- Der har været samtaler med medarbejdere foretaget af ledelses- og organisationskonsulenter, som har en baggrund som erhvervspsykologer, men det er ikke ensbetydende med, at der har været psykologtimer med den enkelte medarbejder. 

- Foretager konsulenterne ikke psykologtimer? 

- De gør brug af de værktøjer, som ledelses- og organisationskonsulenter med en baggrund som erhvervspsykologer har af redskaber. 

- Der er tale om almindelige samtaler om trivsel i afdelingen foretaget af det her team. 

- Er det ikke præcist, hvad en psykolog gør? 

- Det må du gemme til en anden dag, hvad angår den dybere udredning om præcis hvilke værktøjer, der bliver brugt. 

- Medarbejdere siger til os, at hovedårsagen til problemet er chefens ledelsesevner. Har DR erkendt, at problemerne ifølge medarbejdere skyldes denne specifikke chef? 

- Den pågældende chef er relativt ny i afdelingen og skal sikre beskæftigelsen af medarbejderne - ikke mindst i forlængelse af spareplanen. 

- Opgaven er blevet løst, og nu er et trivselsforløb sat i gang for at sikre, at vi også samtidig alle sammen trives i afdelingen, og at vi kan nå derhen, hvor vi vil med organisering og trivsel mellem medarbejdere og ledelse. 

- Har DR erkendt, at det er chefens ledelsesevner - ifølge medarbejderne – der er det største problem? 

- Vi har sat et forløb i gang … 

- Ja eller nej, har DR erkendt, at det er chefens ledelsesevner - ifølge medarbejderne - der er det største problem? 

- Det har jeg ikke tænkt mig at svare ja eller nej til. 

- Medarbejdere, vi har talt med, siger også, at de ikke kan forestille sig en fremtid, hvor medarbejderne er glade, og pågældende samtidig er chef. Hvordan vil DR komme videre herfra? 

- Lige nu fokuserer jeg på, at vi har igangsat et trivselsforløb med ledelsen, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter, og jeg har fuld fokus på at få det gennemført, så vi kan komme til bunds i sagen. 

- Den eksterne bistand koster 174.600 eksklusiv moms. Har DR overvejet, hvorvidt det kan betale sig i forhold til at anskaffe en ny leder? 

- Du har fuldstændig ret i, at det er stort beløb. Det er mange penge, men når man gør det op på antallet af medarbejdere, svarer det til et par tusinde kroner per medarbejder.  

- De penge er givet godt ud, når de kan være med til, at vi kommer til bunds i denne udfordring, siger Gustav Lützhøft. 

Hvis den eksterne bistand har kostet et par tusinde kroner per medarbejder - 2000 kroner - ville det svare til, at 87 medarbejdere har samtaler med de såkaldte ledelses- og organisationskonsulenter, som DR kalder dem.

Men ifølge Ekstra Bladets oplysninger er blot omkring 50 medarbejdere tilbudt samtaler med erhvervspsykolgerne.

Tre uger efter interviewet blev foretaget, har Gustav Lützhøft ønsket at få følgende udtalelse omtalt i artiklen:

- DR vægter trivsel højt, og der er fuld tillid til ledelsen i afdelingen og den igangværende proces.