Ballonskippere slog rekord over Stillehavet

Ballonen "To Ørne" har sat en ny rekord ved at have fløjet den længste distance nogensinde: 10.696 kilometer

Det var denne ballon Troy Bradley og Leonid Tjukhtjaev fløj i (Foto: AP)
Det var denne ballon Troy Bradley og Leonid Tjukhtjaev fløj i (Foto: AP)

Eventyrerne i ballonen "To Ørne" har nået deres mål og krydset Stillehavet fra Japan til Nordamerika. Med over seks døgn i luften har de sat en ny uofficiel verdensrekord i langtidsflyvning med gasballoner.

Troy Bradley og Leonid Tjukhtjaev afsluttede deres rekordflyvning i weekenden, da de landede i havet ud for den mexicanske delstat Baja California Sur. Ændrede vindforhold fik dem til at lande i havet frem for på landjorden.

- Piloterne foretog en kontrolleret nedstigning og landede blidt på vandet omkring seks kilometer ud for Bajas kyst, hedder det i en erklæring om ballonekspeditionen.

De blev samlet op af en fiskebåd.

Bradley og hans kammerat forlod den japanske by Saga 24. januar. De var i luften i seks døgn, 16 timer og 38 minutter.

Den tidligere verdensrekord, som blev sat af ballonen "Double Eagle II" i 1978, var på en rejse over Atlanten.

De to ballonskippere mener da også, at de har sat en ny rekord ved at have fløjet den længste distance nogensinde: 10.696 kilometer. Den gamle rekord fra 1981 var på 8.383 kilometer.

Organisationerne National Aeronautic Association i USA og Fédération Aéronautique Internationale (FAI) afgør, hvorvidt rekorderne bliver officielle. Ballonskipperne siger selv, at det ikke betyder noget for deres rekordflyvning, at de landede ballonen "To Ørne" i havet.

Bradley, der er fra USA, er 50 år, og russeren Leonid Tjukhtjaev er 58 år.

I første omgang var planen, at ballonskipperne skulle have nordamerikansk jord under fødderne efter deres rekordtur, men på grund af vejrforholdene blev kursen ændret til mexicanske himmelstrøg.

Duoen er den første til at gøre et forsøg med en luftballon tværs over Stillehavet siden 1981. Dengang fløj ballonen "Double Eagle V" fra Nagashima i Japan til den nordvestlige del af den amerikanske delstat Californien.

Kapslen under "To Ørne", hvor skipperne opholdt sig, vejer 100 kilo. Den beskrives som mindre end en stor dobbeltseng. Bradley og Tjukhtjaev holdt sig mætte ved hjælp af frysetørret mad og brugte særligt køkkenudstyr til at tilberede maden.

/ritzau/Reuters

1 af 2 Det var denne ballon Troy Bradley og Leonid Tjukhtjaev fløj i (Foto: AP)
2 af 2 Det var denne ballon Troy Bradley og Leonid Tjukhtjaev fløj i (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere