Bandeordbog: Det betyder de i virkeligheden

Før i tiden var de religiøse bandeord mest populære. Men ifølge sprogforsker, er det bandeord om afføring og sex, der hitter

Vi udtrykker os med bandeord. Men hvad betyder de egentlig? Foto: Aleksandar Mijatovic
Vi udtrykker os med bandeord. Men hvad betyder de egentlig? Foto: Aleksandar Mijatovic

De religiøse bandeord som 'for fanden' og 'kraftedme' har fået konkurrence. Vi er nemlig vilde med bandeord som relaterer sig med afføring og sex.

Så fuck fuck da
I gamle dage brugte vi oftest religiøse bandeord som 'for fanden'. Men det tyder på, at vores typer af bandeord nu går i en anden retning. Ifølge sprogforsker ved Syddansk Universitet Marianne Rathje er vi nemlig blevet gladere for bandeord, som har noget med afføring og sex at gøre:

- De religiøse bandeord eksisterer stadig, men de har fået stærk konkurrence. Danskerne er stadig glade for at bruge gamle bandeord som kraftedme, men 'fuck' er blevet meget udbredt, siger hun.

'Fuck' er ikke alene et af de mest populære bandeord, men det har også erstattet mange af de gamle bandeord. Nu bruger vi det for eksempel, når vi har glemt noget, når vi bliver overraskede, og lignende.  

Stædige bandeord
Selvom vi ændrer vores bande-vaner, fornyer vi os ikke så meget, som vi tror. Der kommer nemlig ikke særlig mange nye bandeord til.

- Nogle af de bandeord, som vi stadig bruger i dag, er omkring 500 år gamle. Selvom vi tror det er nyt, blev ordet 'fuck' for eksempel kendt i 60'erne, siger sprogforsker Marianne Rathje.

På den måde adskiller bandeord sig meget fra skældsord, som har meget udskiftning.

Bandeords betydning

Nogle bandeords betydning giver sig selv som 'for fanden, helvede og satan'. Også  mange af de nyere bandeord har en direkte betydning. Men en del af de gamle religiøse bandeord er mere kringlede at forstå.

Skrab felterne for at se bandeordets betydning:

Hvilket bandeord bruger du mest, og hvilket er værst?