Banebrydende software-professor får eliteforskerpris

Lars Birkedal er pioner i teoretisk datalogi. Han og fire andre unge, lovende forskere modtager fornem pris.

En professor i teoretisk datalogi, en professor i finansiering og en professor i klassisk arkæologi er alle blandt dette års fem modtagere af den prestigefulde EliteForsk-pris, der bliver overrakt af kronprinsesse Mary på Glyptoteket i København torsdag.

Med prisen følger foruden hæder 1,2 millioner kroner.

Lars Birkedal, der er professor og institutleder ved Aarhus Universitets Institut for Datalogi, er en af de lovende forskere. Hans forskning er blevet kaldt banebrydende, og han anses som en af de førende på sit felt i teoretisk datalogi - nærmere bestemt logik og semantik.

- Han har været en pioner i udviklingen af prototype værktøjer til programverifikation. Hans arbejde er banebrydende og af uvurderlig betydning for forståelsen af moderne komplekse programmeringssprog, hedder det i argumentationen for tildelingen af prisen.

Bag EliteForsk står Uddannelses- og Forskningsministeriet.

De andre prismodtagere er professor Lasse Heje Pedersen, som ved Copenhagen Business School forsker i finansielle aktiver, opfinderen af den første optiske pincet i Skandinavien, Lene Broeng Oddershede fra Københavns Universitet (KU), og professor i klassisk arkæologi ved KU Rubina Raja, der forsker i antikkens kulturmøder i Mellemøsten.

Også Niels Mailand, professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, er udpeget som eliteforsker.

- Jeg er virkelig glad og beæret over at være blevet udvalgt som modtager af denne fornemme pris, der er noget nær den største hædersbevisning, man kan opnå som yngre forsker i Danmark. Ikke mindst ser jeg det som en stor anerkendelse af mit arbejde, siger han.

EliteForsk-prisen er blevet uddelt siden 2007, men fik et alvorligt hak i renomméet, da det daværende Videnskabsministerium måtte kræve prisen retur fra den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa, som havde modtaget den i 2009.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter