Bankchefer anklages for stor risiko med spekulant

Eik Bank løb alt for stor risiko i forholdet til spekulanten Vagn William Andersen, hævder Bagmandspolitiet

Et af de heftige favntag mellem banker og ejendomsspekulanter i tiden op til finanskrisen bliver mandag genfortalt i en retssal.

To tidligere direktører i den krakkede Eik Bank skal møde op i Københavns Byret på grund af bankens engagement med spekulanten Vagn William Andersen.

Tilfældigvis fortsætter en anden afdeling i byretten samme dag i øvrigt en langt større straffesag mod netop Vagn William Andersen.

Se også: Opsigtsvækkende efterspil mod falleret rigmand

De to bankchefer risikerer at blive idømt bøder, hvis de findes skyldige.

Eik Banks forhold til Andersens selskab Sydporten Aps. er en lovovertrædelse, hævder Bagmandspolitiet.

Ifølge loven må et enkelt engagement højst udgøre 25 procent af en banks basiskapital, men Eik Bank røg langt over.

Faktisk kom det til at ligge på mellem 28 procent og 69 procent af basiskapitalen i løbet af perioden fra slutningen af 2007 og frem til december 2010, lyder det.

Mandag og tirsdag behandler Københavns Byret sagen, men de tiltalte direktører, Brian Toft og Jesper Clausen, nægter sig skyldige.

Krimi Beslaglagte penge er stjålet fra domstol i Rio

Anklagen bygger på en påstand om, at Eik Bank kom til at indestå som kautionist og selvskyldner for BRF Kredits lån på 283 millioner kroner til Sydporten.

Men der var ikke tale om nogen reel indeståelse, lyder det fra Brian Tofts forsvarer.

- Vi undrer os over, at man har valgt at køre sagen. Det er jo en ærekrænkende beskyldning mod vores klienter, og de har behov for at rense sig, siger advokat Michael Amstrup.

- I tiltalen ligger en beskyldning om, at de har optrådt groft uagtsomt, og at de har skjult den påståede indeståelse over for Finanstilsynet, men det, mener vi ikke, er tilfældet, siger han.

Vagn William Andersen skal have kostet den lille bank en halv milliard kroner, men i hans tilfælde er det skattesvig og skyldnersvig, som Bagmandspolitiets tiltale drejer sig om.

Beløbet er oppe på cirka 27 millioner kroner, ligesom Andersen beskyldes for at have sjusket med opbevaringen af regnskaber, hvilket ifølge påstanden bør udløse fængsel.

Forretningsmanden, der er først i 70'erne, nægter sig skyldig. Blandt andet mener han, at han ikke er skattepligtig i Danmark. Han bor i Luxembourg.

0 kommentarer
Vis kommentarer