Bankdirektør advarer danskere: I skal måske betale for at have penge i banken

Der er en risiko for, at danskerne i fremtiden skal betale for at have penge i banken

Anders Dam fortælle, at det er fremtiden kan blive nødvendigt at bede danskerne om at have penge i banken. (Foto: Presse/Jyske Bank)
Anders Dam fortælle, at det er fremtiden kan blive nødvendigt at bede danskerne om at have penge i banken. (Foto: Presse/Jyske Bank)
Følg Samfund

Normalt tjener danskerne på at have penge stående i banken. Men det kan blive fortid, fortæller ordførende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, til Ekstra Bladet. Måske skal private bankkunder indstille sig på at betale for at have penge i banken.

For få dage siden kunne han fortælle, at erhvervskunder, som i de fleste andre banker, kan se frem til at skulle betale for at have penge i Jyske Bank. Og der er altså en risiko for, at det også kan blive virkelighed for helt almindelige danskere.

- Der er ingen aktuelle planer, men hvis det her lavrentemiljø varer ved nogle år, og det bliver værre endnu, så tror jeg sandsynligheden for, at private kan komme i den situation, stiger, siger direktøren.

Hvorfor?
Bankerne har i længere tid været presset af lave renter, hvilket gør det svært for dem at tjene penge. Renteindtægterne er bankernes vigtigste indtægtskilde, men når renten er så lav, som den er nu, tjener de ikke tilstrækkeligt. Bankerne skal i øvrigt selv betale for at sende pengene videre til Nationalbanken.

Anders Dam fortæller, at den lave rente kombineret med en voldsom stigning i indlån, (folk, som putter penge i banken, red.), er årsagen til, at bankerne måske kan se sig nødsaget til at indføre negative renter. Det vil sige bede folk om at betale for at have penge i banken.

- Men hvor er logikken for mig som kunde, hvis jeg både skal betale for at låne penge og betale for at have penge i banken?

- Logikken er også hamrende svær at forstå. Men man skal forstå, at det er Centralbankens forsøg på at sparke gang i økonomien. Det er at straffe indlån. Så folk i stedet for at have penge stående, bruger dem til at efterspørge varer, så vi alle kan få noget mere at lave. Det kan jeg godt forstå, at Hr. og Fru Jensen har svært ved at forstå, siger direktøren.

Panderynker
Hvis du undrende rynker på panden over denne nyhed, så er du ikke den eneste, forsikrer Anders Dam.

- Jeg har selv haft utrolig svært ved at forstå det her. Jeg blev færdig som økonom i 1981-1982, og der var renter 22 procent. Jeg har virkelig skulle vænne mig til, at den her tanke om, at det her kan blive mere permanent. Vi har håbet på, at det er forsvundet af sig selv, siger Anders Dam, som forventer, at det er de større banker, som kommer til at indføre negative renter for private, hvis det bliver en realitet.

- Det bliver de største aktører, som spiller ud. Det er også det, vi har set i forbindelse med negative renter på erhverv. Vi er de sidste af de store banker, der indfører det her. De andre har haft det et stykke tid. Vi har kun haft det for meget store indlån.

Betale for indestående
Nyheden om, at erhvervskunder i Jyske Bank forover skal betale renter af deres indestående i banken, kom frem i sidste uge. Her talte Børsen med flere Jyske Bank-kunder, som kunne fortælle, at de fra midten af december skal betale rente af de penge, de har stående i pengeinstituttet.

- Vi er ved at komme derud, hvor vi er begyndt at tænke på sådan nogle vanvidsscenarier i forhold til, hvad vi altid har kendt. Vi er der ikke endnu, men jeg mener, at den lange periode med negative renter, som ikke ser ud til at være ovre foreløbig, er det største økonomiske eksperiment, sagde Anders Dam til Berlingske.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind