Banker er ikke bedre polstret end før finanskrisen

De fire største banker er ikke mere modstandsdygtige for en ny finanskrise end ved den seneste krise i 2008

Danmarks fire største banker er ikke bedre polstret end ved indgangen til den seneste finanskrise. Bankerne giver milliardudbytter til aktionærer og sparer ikke nok op til at imødegå et finansielt kollaps som ved finanskrisen i 2008, lyder det i ny undersøgelse.

Det skriver Berlingske torsdag.

Undersøgelsen er udarbejdet af lektor i økonomi ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe. Han har kortlagt risikoen for et nyt sammenbrud i den danske banksektor.

- Bankernes polstring i dag er præcis som før den seneste krise. Realiteten er, at de fire største bankers modstandskraft mod en ny krise ikke er større end før den danske bankkrise, siger han til Berlingske.

Efter finanskrisen blev der vedtaget et væld af nye regler og reguleringer, der skulle forhindre et nyt kollaps, og derfor er undersøgelsen opsigtsvækkende og kontroversiel, skriver avisen.

Ifølge bankerne selv, Finanstilsynet og Nationalbanken er bankerne væsentligt bedre rustet end i 2007. Den udlægning holder dog ikke ifølge undersøgelsen.

Også bankernes interesseorganisation Finansrådet tager køligt imod undersøgelsen.

- Hvis Johannes Raaballe har udviklet et mål, der kan forudsige finanskriser, så siger jeg tillykke. Det bør han spille ind til Det systemiske Risikoråd, siger Finansrådets direktør Ulrik Nødgaard til Berlingske.

Han henviser til det råd, der blev nedsat i 2013 for netop at forudsige finanskriser.

0 kommentarer
Vis kommentarer