Banker skal forklare sig over for skatteministeren

Skatteminister Karsten Lauritzen indkalder banker, revisorer og skatteadvokater til møde om skattely

Få et overblik over hele skattely-finten her (Redigering: Signe Pedersen)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skærper nu tonen over for de finansielle rådgivere, der måtte have medvirket til, at danskere har placeret formuer på bankkonti i skattely.

Ministeren indkalder nu banker, revisorer og skatteadvokater til et hastemøde, hvor de skal redegøre for deres ageren. Det oplyser ministeren i en pressemeddelelse.

- Jeg er som alle andre rystet og forarget over de oplysninger om skattely – og måske også skattekriminalitet – som er kommet op til overfladen. Derfor må vi have en drøftelse af skatterådgivernes ansvar for, at fællesskabet ikke snydes for skattekroner. I sidste ende er det alle de lovlydige borgere, som hver måned troligt betaler deres skat, der bliver snydt, når svindlere gemmer formuerne væk i Panama eller andre skattely”, siger Karsten Lauritzen.

Sigmundur Gunnlaugsson. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP Politik Islands statsminister går af efter Panama-læk

Se også: Stein Bagger benyttede sig af udskældte Mossack Fonseca

Han vil efter mødet overveje, om reglerne og retningslinjerne på området er gode nok, eller om der skal stramninger til.

- Noget tyder på, at der nogle danske banker, som har været involveret i at rådgive om, hvordan man kan placere penge uden for Danmark. Det kan være lovligt eller ulovligt, men noget tyder på, at alt ikke er gået rigtigt til, siger Karsten Lauritzen til DR.

- Jeg kan som skatteminister ikke dømme hverken borgere eller banker på vegne af en dokumentarudsendelse, men de fleste der anbringer penge i et land som Panama, har ikke en helt ren tavle.

Foto: Colourbox Samfund Dokumenter: Nordea står bag skattelyselskaber

Han reagerer på de oplysninger, der er kommet frem om de 11,5 millioner dokumenter, der stammer fra en læk hos advokatfirmaet Mossack Fonseca.

De viser, hvordan flere hundrede danske enkeltpersoner - blandt andet med hjælp fra banker - har oprettet selskaber i Panama, hvor oplysningerne ikke er tilgængelige for det danske skattevæsen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

29 kommentarer
Vis kommentarer