Bankernes indberetninger om potentiel fusk eksploderer

Der sker en voldsom stigning i bankernes indberetninger af mistænkelige transaktioner til bagmandspolitiet

Efter en række skandaler om skattely og hvidvask af penge er der stor fokus på bankernes adfærd. Og bankerne selv indberetter nu langt flere mistænkelige transaktioner til bagmandspolitiet end for blot få år siden.

Der viser nye tal fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark.

- Bankernes indberetninger om hvidvask er historisk højt og viser meget klart sektorens forstærkede indsats for at forhindre, at danske banker bliver misbrugt af kriminelle til lyssky finansielle transaktioner, skriver Kenneth Joensen, juridisk direktør i Finans Danmark, i en meddelelse.

Antallet af indberetninger er steget fra under 2000 i 2011 til over 18.000 i 2017. Bare fra 2016 til 2017 er stigningen på 38 procent.

- Det er ikke et mål i sig selv bare at sende flest mulige indberetninger til myndighederne, men om at sende de rigtige.

- Det er blandt andet baggrunden for det styrkede samarbejde, sektoren har indledt med myndighederne, og hvor målet er at blive endnu bedre til at spotte og forebygge kriminelle transaktioner, skriver Kenneth Joensen.

De seneste år har flere danske banker været involveret i penible sager om skattely og potentiel hvidvask af penge.

Store læk af fortrolige dokumenter så som Paradise Papers, Panama Papers og Luxleaks har vist, at danske banker har ageret i kendte skattely og har haft mistænkelig adfærd.

Nordea var en fremtrædende bank i Panama Papers, og specielt Danske Bank er blevet afsløret i at have været brugt til hvidvask af store summer.

Sidstnævnte via sin afdeling i Estland. Den har været brugt til at føre milliarder af euro ind i Europa fra blandt andet Rusland og Kasakhstan.

Danske Bank er i gang med en større intern undersøgelse.

De mange sager har fået blandt andre EU til at sætte fokus på området.