Banket på plads efter coronaråd på tv: Børn må lege sammen i små grupper

De danske sundhedsmyndighederne skifter mening om legeaftaler og coronasmitte, som vinden blæser. Nu undsiger Sundhedsstyrelsen det seneste coronaråd fra Statens Serum Institut

Om børnene må lege sammen, hersker der uenighed om, men Sundhedsstyrelsen anbefaler uanset hvad, at du taler med de små om coronavirussen. Video: Sundhedsstyrelsen
Følg Samfund

Opfordringen var ikke til at misforstå, da lægefaglig direktør for Statens Serum Institut Kåre Mølbak torsdag aften gæstede DR-programmet 'Lægens Bord'.

Børn skal IKKE lege sammen. Heller ikke selvom de ikke udviser symptomer på corona.

- De skal lytte til, hvad vores statsminister og dronning har sagt. Man skal holde afstand - og det gør børn ikke. Så derfor skal man aflyse legeaftalerne, lød det fra Kåre Mølbak.

Dermed undsagde han tidligere anbefalinger fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm - nemlig at raske børn sagtens kan lege med raske børn.

Men det skulle Kåre Mølbak aldrig have sagt, må man nu forstå på Sundhedsstyrelsen, der står for at udforme de officielle retningslinjer på sundhedsområdet i Danmark.

I en mail til Ekstra Bladet skriver Sundhedsstyrelsens presseafdeling fredag morgen, at Statens Serum Institut 'naturligvis' er på linje med Sundhedsstyrelsen.

'Det er en fejl fra Statens Serum Instituts side. De bakker naturligvis 100 procent op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger', står der i mailen.

Og, understreger Sundhedsstyrelsen, Kåre Mølbak vil ikke længere komme med egne anbefalinger.

'Du kan eventuelt kontakte dem eller Kåre Mølbak, som vil forklare, at de naturligvis bakker op om SST's (Sundhedsstyrelsens red.) anbefalinger, som stadig er, at raske børn må lege med raske børn i små grupper to til tre.'

Dermed er de officielle anbefalinger fortsat, at raske børn må lege sammen ude i det fri.

Mølbak: Raske børn kan smitte
Ekstra Bladet har spurgt Kåre Mølbak, hvad der er op og ned i anbefalingerne, og om han fortsat mener, hvad han sagde torsdag aften.

I en mail til Ekstra Bladet skriver han, at man skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men at forældre skal være opmærksomme på, at raske børn også kan være smittebærere.

'Der er jo ingen, der forbyder raske børn at lege sammen, og såfremt man laver en legeaftale, bør man overholde de råd, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet. Det vil sige, at legen gerne skal ske udenfor, aftalen skal være kortvarig, børnene skal holde afstand, og så skal de være raske', skriver Kåre Mølbak og tilføjer:

'Raske børn kan dog i sjældne tilfælde bære virus og smitte, og børn kan have svært ved at holde afstand i en god leg, så derfor kan man også overveje, om der kan være en anden måde at holde sit barn beskæftiget på end ved en legeaftale.'

Skole og institutioner lukket
Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte i sidste uge ud, at skoler, dagtilbud og uddannelsesinstitutioner skulle lukke i 14 dage fra mandag i denne uge.

Sundhedsmyndighederne har endnu ikke noget klart svar på, hvornår forældre kan sende deres børn i skole igen.

Adskillige forældre har de seneste dage skrevet til Ekstra Bladet for at høre, om det er forsvarligt at sende sine børn ud i det fri og brænde krudt af sammen med deres legekammerater. Det kan man godt, lyder anbefalinger altså fortsat.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at i alt 12 børn under ti år er konstateret smittet med corona. Tre børn har været eller er indlagt, men ingen har på nuværende tidspunkt en alvorlig infektion.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Kåre Mølbak, men hverken han eller Statens Serum Institut er i skrivende stund vendt tilbage på vores henvendelser. Vi følger sagen.

FAKTA: Sundhedsstyrelsens anbefalinger til børn

Læs her Sundhedsstyrelsens anbefalinger til børn under coronaudbruddet.

* Hjælp børn til at overholde god håndhygiejne.

* At lege med andre børn er vigtigt for børns mentale helbred, og børn må derfor gerne lege sammen.

* De bør dog kun lege meget få samme og begræns samværet til de samme få venner.

* Lad dem så vidt muligt lege udenfor. Leger de indenfor, så sørg for god udluftning.

* Skilsmissebørn må gerne skifte mellem deres forældre, men hvis de er syge, anbefales det, at de bliver det sted, hvor de er, og så vidt muligt holdes fysisk adskilt fra andre mennesker.

* Bliver en af forældrene syge, kan man overveje at barnet skifter til den anden forælder før tid, og man bør være ekstra opmærksom på, om barnet udvikler symptomer. I så fald skal barnet holdes hjemme

* Bedsteforældre, som tilhører en særlig risikogruppe, bør ikke passe børnebørnene, som har symptomer.

* I må gerne kramme hinanden derhjemme, medmindre nogen er syge. I så fald anbefaler vi, at den syge holder fysisk afstand til andre medlemmer af husstanden.

Kilder: SST.dk

Corona i tal: Så mange er ramt i Danmark

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind