Annonce:
Annonce:

Bankkollaps i USA: Minder om noget fra finanskrisen

Krakket på Silicon Valley Bank kan skabe tillidsproblemer i bankverdenen, hvilket kan have store konsekvenser

Fredag kollapsede den amerikanske Silicon Valley Bank. Kollapset anses som det andet største i amerikansk bank-historie. Foto: JUSTIN SULLIVAN/Ritzau Scanpix
Fredag kollapsede den amerikanske Silicon Valley Bank. Kollapset anses som det andet største i amerikansk bank-historie. Foto: JUSTIN SULLIVAN/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Den amerikanske Silicon Valley Banks (SVB) pludselig kollaps i fredags kan sende bølger gennem resten af finansverdenen.

For selvom banken nok var ukendt for rigtig mange før fredag, så er der god grund til følge dens eftervirkninger.

Det fortæller Mikael Olai Milhøj, der er tidligere chefanalytiker hos Danske Bank og nuværende chefstrateg i Sterna Capital Partners, til Finans.

Sprede ringe i vandet
Ifølge ham, så er det nemlig usædvanligt, at banker kollapser på den måde. Samtidig giver det ham minder til 2008, hvor den amerikanske bank Lehman Brothers kollapsede.

- Det her er jo ikke en af de store kendte banker overhovedet. Men det, man jo er bekymret for, er, at kan det sprede sig som ringe i vandet, fortæller Mikael Olai Milhøj til Finans, og understreger samtidig selv, at han ikke selv havde hørt om banken før i torsdags.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Annonce:

Silicon Valley Bank var en bank, som holdte til en det amerikanske tech-mekka Silicon Valley, hvor nogle af verdens største tech-virksomheder holder til.

Banken var blandt andet specialiseret i at investere i tech-startups.

Negativ spiral
En af konsekvenserne af sådan et kollaps kan være, at det kan skabe interne tillidsproblemer i bankverdenen, mener Mikael Olai Milhøj.

Den manglende tillid kan gå på, at man ikke længere kan være sikker på, om banker, der ser ud til at gå godt, faktisk gør det.

Og det kan være et problem.

For banker tager lån i andre banker for at få likviditet, men hvis der er en manglende tillid til hinanden, så kan det blive dyrt at tage de lån.

Det kan så skabe en negativ spiral, der kan ses langt ud i bankverdenen.

Andet største bankkrak
Samtidig kan der også skabes en negativ 'frygtspiral' blandt bankernes kunder, mener han. For hvis der går rygter om, at en bank står et dårligt sted, så kan det få kunderne til at hive penge ud af banken.

Mikael Olai Milhøj understreger dog over for Finans, at det endnu ikke vides, om SVB's kollaps kan få konsekvenser på det danske og europæriske marked.

Kollapset på SVB anses som det andet største bankkrak i amerikansk historie.

Banken havde afdelinger flere steder i verden, herunder også en i Danmark.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Så er hun alligevel dansker
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: