Barne-kranium stod på fars kontor

60-årige Alex Davidsens far døde i 2013 og efterlod sig en usædvanlig arv til ham selv og Alex Davidsens søster - nemlig et 2250 år gammelt barnekranium

Skovfoged Preben Davidsen fandt i 1940 dette kranium, som han i mange år havde stående på sit kontor. (Foto: Henrik Schilling/Privatfoto)
Skovfoged Preben Davidsen fandt i 1940 dette kranium, som han i mange år havde stående på sit kontor. (Foto: Henrik Schilling/Privatfoto)

Det har egentlig altid været en del af 60-årige Alex Davidsens liv.

Nuvel - det har ikke fyldt så meget i hverdagen - men Alex Davidsen kan lige så længe, han kan huske tilbage, erindre det barnekranium, som hans far - skovfoged Preben Verner Davidsen - i 1940 fandt i mosen Horreby Lyng på Falster.

Efter Preben Verner Davidsens død i 2013 er boet efter Alex Davidsens forældre blevet gjort op, og da hverken Alex Davidsen eller hans søster ønskede at beholde kraniet, er det blevet indleveret til Nationalmuseet, som nu har gjort kraniet til danefæ.

- Han havde det stående på sit kontor i mange år. Det var egentlig ikke noget, der fyldte så meget. Men jeg kan huske, at jeg som lille undrede mig og spurgte min far om, hvorfor han havde et kranium, siger Alex Davidsen til Ekstra Bladet.

Historien er enkel.

Se også: Alex' arv: Gammelt kranie var barne-lig

Beholdt kranium
Under Anden Verdenskrig gravede mange tørv til brændsel. Og det var under det arbejde, at Alex Davidsens far som 19-årig stødte på kraniet. I første omgang uden kæbe, men det fandt han en uge senere samme sted.

- Jeg tror egentlig, at han beholdt kraniet, fordi han fandt det under krigen. På det tidspunkt var man måske ikke så tryg ved myndighederne. Og så var der ikke den samme opmærksomhed på den slags ting dengang. Man syntes måske ikke, det var noget særligt, forklarer Alex Davidsen.

Men noget særligt var det. Alex Davidsen tog i forsommeren i år først omkring et museum på Falster for at aflevere kraniet, som han havde i en hatteæske. Men det var en overraskelse, at de med det samme henviste ham til Nationalmuseet.

- Jeg havde egentlig forestillet mig, at de havde en lokal samling. Og at det først og fremmest havde interesse for de lokale, siger Alex Davidsen.

Og siden indleveringen har Nationalmuseet fundet ud af en del.

Artiklen fortsætter under fotoet...


Stammer fra lille barn
Nu ved antropologer, at der er tale om et 2250 år gammelt kranie. Det stammer fra et syv- til otteårigt barn. Der er hverken tegn på sygdom eller spor af vold, som kan afsløre dødsårsagen. Selv om der er en fordybning i kraniet og en række skære-mærker, er der næppe tale om slagskader, vurderer museumsinspektør Peter Vang Petersen i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet. Han mener, at mærkerne er for svage, og at kan skyldes, at der stadig sad lidt væv fast, da kraniet blev taget op af mosen, og som man gerne ville fjerne helt.

Museumsinspektøren er helt sikker på, at der dengang blev fundet flere rester af barnet.

Preben Verner Davidsen døde i 2013. Og det var, da boet efter ham skulle gøres op, at Alex Davidsen og søsteren besluttede sig for at indlevere det til et museum. (Privatfoto)
Preben Verner Davidsen døde i 2013. Og det var, da boet efter ham skulle gøres op, at Alex Davidsen og søsteren besluttede sig for at indlevere det til et museum. (Privatfoto)
 

- Vi ved, at politiet i Stubbekøbing sendte en menneskefod og et skindslag fundet i samme tørvegrav ind til Retsmedicinsk Institut i juni 1940. Skindslaget findes endnu, og det er dateret til cirka år 300 f.Kr., men foden findes ikke længere.

Horreby Lyng er en højmose, og netop i højmoser findes velbevarede lig med hud og hår.

Tollundmanden og Gravballemanden er nogle af de mest berømte og blev ligeledes fundet i højmoser.

Flere bør aflevere danefæ
Alex Davidsen er blevet lovet en dusør for fundet. Og selv om den måske højest bliver af symbolsk karakter, så håber han alligevel på, at hans historie inspirerer andre.

- Der er ingen grund til at have den slags liggende i sit eget hjem, hvor kun ganske få har fornøjelse af det. Det kunne være rart, hvis andre tog imod min opfordring; se at få skeletterne ud af skabet. Se at få det afleveret.

6 kommentarer
Vis kommentarer