Barsk virkelighed på bosteder: Knive, dødstrusler og kvælertag

Knytnæver, trusler og seksuelle krænkelser. Arbejdsforholdene på en række af landets bosteder er ikke for sarte sjæle

På bostedet Lindegården blev en 57-årig ansat dræbt i påsken. På mange andre bosteder bliver ansatte også udsat for en barsk virkelighed. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
På bostedet Lindegården blev en 57-årig ansat dræbt i påsken. På mange andre bosteder bliver ansatte også udsat for en barsk virkelighed. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

"Jeg sprætter dig op, og knepper dig og tramper på dine indvolde."

Sådan sagde en ung fra det socialpædagogiske opholdssted Aktiv Bo Viborg, efter han havde kastet en brosten ind igennem ruden på institutionens minibus.

I minibussen sad en medarbejder, der var kørt til banegården for at hente den unge tilbage til institutionen. Han var gået i vrede, efter han havde smadret inventaret på sit værelse.

Læs også: En beboer viftede med en kniv og sagde: 'Jeg har lyst til at slå nogen ihjel'

Situationen er beskrevet i en rapport, som Arbejdstilsynet har foretaget på baggrund af et tilsynsbesøg på institutionen i januar 2015. Her fremgår det, at medarbejderne dagligt er udsat for trusler, og at der også udøves vold mod personalet.

Det voldelige mønster går igen på flere af landets øvrige socialpsykiatriske bosteder. Det viser Avisen.dk’s gennemgang af en omfattende aktindsigt i Arbejdstilsynets tilsynsbesøg ved landets bosteder.

Akut fare flere steder
Medarbejdere bliver truet med knive, nikket skaller og revet i håret af de psykisk sårbare beboere, de er ansat til at passe på, fremgår det af aktindsigten fra Arbejdstilsynet.

Men til trods for de barske vilkår, er personalets sikkerhed langt fra altid god nok.

Siden 2015 og frem til april i år har Arbejdstilsynet i alt givet 66 afgørelser for vold og traumatiske hændelser til døgninstitutioner for psykisk syge beboere. Blandt dem er der 21 af de såkaldte strakspåbud.

- Når vi som myndighed vurderer, at der er en betydelig og akut fare for de ansatte, reagerer vi ved at give et strakspåbud. Det kræver, at arbejdspladsen laver tiltag med det samme, siger Thomas Nygaard Christensen, der er tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har generelt skærpet opmærksomheden på vold og trusler. Derfor holdes der nøje opsyn, når der føres tilsyn på døgninstitutioner og i hjemmeplejen, forklarer han.

Glas og stole ryger gennem luften
Et sted, hvor der jævnligt sker vold, er eksempelvis døgntilbuddet Johannes Hages Hus i Nivå i Nordsjælland.

Læs også: Susu-Kira blev slået på jobbet: 'Hver gang, jeg lukkede øjnene, så jeg hans blik for mig'

Her oplever ansatte ugentligt fysisk vold, mens de dagligt er udsat for psykisk vold, fremgår det af en tilsynsrapport fra kontrol på stedet sidste december og januar.

Derudoverover sker der "...kast med genstande som glas, stole, radio, TV, sko, creme, lift og parfumeflasker mod medarbejderne."

Oveni det beskrives det, hvordan en beboer har truet en medarbejder med en kniv. En anden ansat har fået taget kvælertag.

Et andet eksempel på alvorlig vold er sket på døgninstitutionen Hartmannshus i Nærum nord for København, hvor en ansat måtte hentes af ambulance sidste forår. Det var nødvendigt efter et overfald med spark og knytnæver, fremgår det af tilsynsrapporten fra sidste maj.

Selvom der er talrige eksempler på grumme episoder på bostederne, må det ikke blive en sovepude for at lade volden stå til, mener Jeanette Lindberg.

Hun er socialpædagog og tillidsrepræsentant på det socialpsykiatriske botilbud Lindevang i Helsingør.

- Vi skal aldrig nogensinde acceptere fysisk og psykisk vold som et vilkår, fordi man arbejder med mennesker med psykiske lidelser, siger hun.

Seksuelle krænkelser
I aktindsigten er der også beskrevet, hvordan ansatte bliver udsat for seksuelle krænkelser.

Det er blandt andet sket i botilbuddet Minibo Hollufpile i Odense. Ved Arbejdstilsynets besøg i januar sidste år var der registreret to episoder med seksuelle krænkelser inden for de seneste fire måneder.

En af botilbuddets beboere ligger nogle gange på lur, når de kvindelige ansatte skal til og fra vagtværelset eller toilettet, fremgår det desuden af en tilsynsrapport fra januar 2015.

Også på det social psykiatriske botilbud Pilebakken i Them syd for Silkeborg, er der sket en fysisk seksuel krænkelse af en medarbejder, fremgår det af Arbejdstilsynets rapport, der er lavet efter et besøg sidste november.

De seksuelle krænkelser er helt uacceptable, fastslår socialpædagog og tillidsrepræsentant Jeanette Lindberg. På hendes arbejdsplads har man de sidste par år arbejdet målrettet på at mindske krænkelser.

- Når man registrerer, hvor ofte der sker krænkelser, begynder man at tale mere om det. Derudfra kan man lave strategier for, hvordan man kommer det til livs, siger hun.

Høj pris at give sit liv
De seneste fire år er der sket en række alvorlige tilfælde, hvor i alt fem ansatte er blevet dræbt. Det skete seneste i påsken, hvor en 57-årig kvinde blev stukket ihjel under en vagt på det socialpsykiatrisk bocenter, Lindegården, i Roskilde.

SOSU-assistent og tillidsrepræsentant Sadieh Masri-Pedersen, 58 år, fra bo- og rehabiliteringstilbuddet Orion, var på arbejde, da det kom frem, at der var sket et drab på Lindegården. Drabet berørte hele personalet, husker hun.

- Mine kollegaer blev da urolige. De synes, at det er alt for høj en pris, at man skal lade livet, fordi man passer sit arbejde, siger hun.

Beboere er for dårlige til bosteder
Både SOSU-assistent og tillidsrepræsentant Sadieh Masri-Pedersen og socialpædagog og tillidsrepræsentant Jeanette Lindberg mener, at forholdene er blevet værre, fordi der er et stort pres på psykiatrien.

- Det betyder, at vi lige pludselig bliver mødt med nogle beboere, som er utilregnelige. Selvom man sætter nok så mange sikkerhedsforanstaltninger op, kan man ikke sikre sig mod mennesker, der i den grad handler i affekt og er psykotiske, siger hun. 

De faglige organisationer FOA, socialpædagogerne, sygeplejerskerne og socialrådgiverne, mener også, at det er roden til problemerne. 

Antallet af sengepladser i psykiatrien fra 2009 til 2014 er faldet fra 2.949 til 2.750.

Samtidig er antallet af psykiatriske patienter steget, skriver organisationerne i et oplæg til et møde, de skal holde med socialministeren Karen Ellemann (V) og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) på tirsdag.

KL og minister vil finde løsning
Det er kommunerne, der driver mange af bostederne. Og formanden for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler lover, at der skal findes en løsning.

- For det er tydeligt, at vi skal gøre en endnu større indsats for at øge sikkerheden for vores medarbejdere, men der er ingen lette løsninger her. Havde der været det, så havde vi løst problemet for flere år siden, skriver Michael Ziegler i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Også indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) vil se på problemet, meddeler hun i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Læs også: Opråb fra kolleger til dræbt sosu: "Der skal ske noget nu"

19 kommentarer
Vis kommentarer