Ved du noget, eller har du oplevet noget lignende? Kontakt journalisterne fortroligt her.
Det, der skulle have været en smuk og værdig afsked med Michelle Lunow Lauritzen og Nicole Hartung Lunows elskede mor, endte som alt andet end netop det.
Kalenderen havde nået dagen for bisættelsen, 8. marts, og den allernærmeste familie ankom efter planen og efter aftale med det ansvarlige bedemandsfirma, Godafsked, til Risbjerg Kapel i Hvidovre for at sige farvel i god tid kl.10.15.
Men der var ingen kiste, og da resten af de sortklædte gæster ankom op til, at bisættelsen skulle starte kl.11, var der stadig tomt.
- Meningen var jo, at hun skulle være her, når vi kom, så børnebørnene kunne tegne på kisten, og vi i ro og mag kunne sige farvel på vores måde. Sådan gik det bare slet ikke, siger Nicole Hartung Lunow.
Enormt stressende
Først efter halvanden time, hvor Michelle og Nicole havde brugt al energi på at tale med de forvirrede gæster, ankom bededamen, der angiveligt havde haft motorproblemer, nemlig med kisten og den afdøde.
- Jeg kan huske, at det havde sneet om natten, og det var derfor helt hvidt udenfor, hvilket jeg tænkte var så fint, og morgenen havde vi brugt på at forberede os på nu at skulle tage afsked, siger Michelle Lunow Lauritzen, der beskriver, hvordan den udeblevne bededame og kiste fra starten hylede dem ud af den sorgproces, de havde forventet at skulle igennem.
Endte med at joke
- Jeg kan huske, at vi endte med at joke med gæsterne om, at hun nok ikke var klar til at tage herfra og 'ha-ha'. Det hele var enormt stressende, og vi blev sat i en situation, hvor vi ikke fik lov til at sørge og være kede af det, fordi kaosset overskyggede, tilføjer søsteren.
Både kirkegårdslederen, Tommy Nilsson, og præsten, Inge Stagsted Lund, bekræfter forsinkelsen. Tommy Nilsson kalder en sådan forsinkelse 'meget usædvanlig'.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Tys-tys
Den kaotiske bisættelse var dog ikke det eneste, der ifølge søstrene var ekstremt stressende i tiden efter deres mors bortgang.
Efter bisættelsen i kapellet i Hvidovre opstod der nemlig en kamp mod bedemandsforretningen Godafsked, der var langt værre, end de kunne have forestillet sig.
Søstrene var kede af forløbet omkring bisættelsen, og det gjorde de klart over for Godafsked.
Bedemandsforretningens administrerende direktør, Thorbjörn Bache, tilbød dem et afslag på prisen, hvis de gik med til ikke at lave en negativ anmeldelse på TrustPilot, forklarer Michelle Lunow Lauritzen. Det nikkede hun i første omgang ja til.
Kontrakt på bordet
Men pludselig kom en kontrakt på bordet, som skulle underskrives, hvis hun ville have godtgørelse for den katastrofale oplevelse med bisættelsen. I kontrakten skulle hun gøre sig erstatningspligtig.
Bøden for brud på 'hemmeligholdelsesaftalen', som Godafsked kalder den, lød på hele 20.000 kroner, hvis nogen - også tredjepart - omtalte forretningen eller bisættelsen af moren negativt.
- Det var helt grotesk. Det ville vi jo aldrig nogensinde kunne. Især fordi vi knap nok kendte flere af dem, der havde deltaget i bisættelsen, og som jo også gik og snakkede om, hvor absurd det havde været, siger Michelle Lunow Lauritzen.
Artiklen fortsætter herunder ...
Ville ikke bruge tid på det
Efter Michelle Lunow Lauritzen afviste kontrakten for i stedet at betale det fulde beløb, betragtede bedemanden sagen som afsluttet, selvom familien stadig stod tilbage med stor sorg og frustration over, hvordan afskeden med deres mor endte.
'Som udgangspunkt vil jeg ikke mene, der er nogen omkring din mors familie, der går videre med noget, nu hvor det hele er overstået,' skrev administrerende direktør Thorbjörn Bache i en mail.
'Det er helt op til dig, om du vil benytte dig af muligheden, hvis ikke, så vil vi gerne have vores penge, så vi sikrer betaling for vor service, vi vil ikke risikere at give så stor en rabat og så også skulle bruge tid og energi på sagen efterfølgende,' skrev han videre i mailen.
Artiklen fortsætter herunder ...
I mailen understreger Thorbjörn Bache desuden igen, at familien kun fik rabatten for den fejlfyldte service, hvis de sagde ja til tavshedskontrakten.
Artiklen fortsætter under billedet ...
'Mafiametoder'
Søstrene fandt først efter bisættelsen ud af, at virksomheden slår sig op på at være landets billigste. Dermed tror de også, at Godafsked henvender sig til en del danskere, der måske ikke har så mange midler.
- Det er meget i vores mors ånd, at vi siger fra. Vi er opdraget til, at man gerne må bruge sin stemme og sige det højt, når tingene ikke er okay, siger Nicole Hartung Lunow.
- Det er jo mafiametoder, der på ingen måde passer til et bedemandsfirma, siger Michelle Lunow Lauritzen.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Undskylder nu forløbet
Ifølge søstrene har de ikke før fået en undskyldning fra firmaet. Det får de nu fra Thorbjörn Bache, der er administrerende direktør i Godafsked.
'Jeg vil gerne igen undskylde over for hele familien, at bisættelsen blev forsinket,' siger han i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.
'Det sker desværre en gang imellem, men i den konkrete sag besluttede vi os for at tilbyde 10.000 i afslag, da der var sket en forsinkelse, men bad samtidig om, at vores firma ikke også skulle hænges ud på sociale medier.'
Ifølge Thorbjörn Bache har Godafsked aldrig tidligere krævet en underskrift på en tavshedskontrakt.
'I situationen synes jeg, at det var rimeligt at bede om, men kan godt se, at det ikke er den rigtige måde at gøre det på. Vi har aldrig tidligere bedt om tavshed, og kommer heller ikke til at gøre det igen,' skriver Thorbjörn Bache videre i svaret.
Fejl sker
Han kalder det en 'rigtig ærgerlig sag', som de gerne vil forklare fra deres side.
Thorbjörn Bache skriver, at der kan ske forsinkelser undervejs, men at de altid bestræber sig på at gøre, hvad de kan.
'I den konkrete sag er det korrekt, at bisættelsen måtte udskydes, da den første rustvogn gik i stykker. Det lykkedes os heldigvis at finde en erstatningsbil, så vi ikke måtte aflyse bisættelsen helt,' skriver han i svaret, hvor han også siger, at bededamen undskyldte over for alle gæster.
Han forklarer, at man fra forretningens side besluttede sig for at udbetale de 10.000 kroner og samtidig krævede tavshed, fordi søstrene ifølge ham nævnte, at de ville gå på sociale medier eller til Ekstra Bladet.
'Vi er godt klar over vi er i en branche, hvor forsinkelser ikke må ske. Når der sker forsinkelser eller andet, der ikke kan forudses, så retter vi op på det,' skriver Thorbjörn Bache.