Bedre sagsbehandling: Her klager færre over jobcenteret

En forbedret dialog med borgere og fagforeninger har givet et givet markant færre klagesager over sagsbehandlingen i sygedagpengesager i vestsjællandsk jobcenter

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Hvordan navigerer sagsbehandlerne i det konfliktfyldte farvand med syge borgere på den ene side og lovkrav på den anden side?

Det har Jobcenter Slagelses afdeling for sygedagpenge fundet en god opskrift på. Her har man i Team Fastholdelse oplevet et markant fald i antallet af klager over sagsbehandlingen.

I 2013 modtog afdelingen, hvor sager om sygedagpenge, fleksjob, jobafklarings- og ressourceforløb bliver behandlet, 127 klager.

Læs også: Jobcenter ansætter læge: Skal sparre med sagsbehandlere

I 2015 var antallet af klager nede på blot 24.

Det viser en opgørelse fra Center for Arbejdsmarked og Integration i Slagelse Kommune.

- Vi har fået en helt anden tilgang til arbejdet med borgeren, hvor vi har fokus på, hvordan vi kommunikerer i et sprog uden for mange paragraffer og inddrager borgerne langt mere i sagsbehandlingen, fortæller afdelingsleder i Team Fastholdelse Henrik Skov.

Læs også: Linda har en psykisk lidelse: Jobcentrene tror, jeg er dum

Friere rammer til sagsbehandlere
I 2011 meldte 19 FOA-medlemmer Slagelse Jobcenter til Ombudsmanden for dårlig sagsbehandling i sygedagpengesager. En efterfølgende rapport fra konsulentfirmaet Mploy viste, at det var gevaldige problemer i mødet med borgeren på jobcenteret og fejl i sagsbehandlingen.

Det resulterede i et politisk krav om at stramme op. Det har blandt andet betydet, at sagsbehandlerne har fået friere rammer.

Læs også: Risikerer misbrug og psykoser: Jobcentre presser psykisk syge

- Vi har en tillidsbaseret ledelsesform. Det kan lyde meget fluffy. Men det gør, at medarbejderne har mulighed for at tænke ud af boksen i en sag i stedet for kun at tænke paragraffer, siger Henrik Skov og uddyber:

- Det kan være at udskyde at lukke for sygedagpenge en måned eller to, for så at finde det rette tilbud til borgeren.

Dialogmøder én gang om måneden
Som led i planen for at få et bedre klima i afdelingen for sygedagpenge, har man siden 2012 haft et samarbejde med lokale fagforeninger og interesseorganisationer.

Èn gang om måneden mødes de og repræsentanter fra jobcenteret og taler om emner, som kan give problemer for borgerne.

Det er positivt, forklarer socialrådgiver i FOA Midtsjælland Kate Sørensen.

- Vores oplevelse er, at døren er åben, og vi kan rette henvendelse og påpege, når der er problemer i sygedagpengesager, siger Kate Sørensen.

Hun mener også, at indførelsen af en Borgerrådgiver i Slagelse Kommune har gjort det lettere for borgerne at navigere i systemet.

Konkrete ændringer
I 2015 gjorde FOA og andre faglige organisationer opmærksom på, at når borgerne fik brev om, at de overgik fra sygedagpenge til jobafklaringsydelse (som er en lavere sats end sygedagpenge, red.), fik de ikke information om, hvilket beløb de fik.

- Vores medlemmer fik et chok, når de så fandt ud af, at det betød en nedgang i deres ydelse. Nu har vi fået det ændret, så jobcenteret nu informerer om ydelsens størrelse, når de bevilger et jobafklaringsforløb, fortæller Kate Sørensen.

Hun mener dog ikke, at problemerne er forsvundet fuldstændig. Hun peger på, at FOA i stigende grad oplever, at syge borgere bliver raskmeldte. Det har FOA for nylig taget op til samarbejdsmøderne, fortæller hun.

Taler ordentligt til borgerne
I Arbejdsskadeforeningen, der rådgiver og er bisidder for arbejdsskadede borgere i deres sager hos kommunen, har man også mærket forandringen.

Formand Tina Huniche peger på, at især dialogen med borgeren er blevet bedre.

- Vores medlemmer oplevede, at der blev talt mere negativt til dem, hvis de var på jobcenteret uden en bisidder. Samtidig var det svært for borgerne at gennemskue, hvad der stod i kommunens breve, men det er blevet meget bedre. De får brevene formuleret, så folk forstår dem, siger Tina Huniche.

Gavner borgeren
Henrik Skov peger på, at samarbejdet med eksterne organisationer er en af årsagerne til, at der kommer færre klager. Der er stadig i dag konflikter om sager, men det er blevet nemmere at få løst dem, vurderer han.

- Vi har selvfølgelig hver vores interesse i sagen. Men det, det handler om, er at finde den rigtige løsning for vores borgere og deres medlemmer. Nu taler vi sammen, og det gør, at vi kan nå at fange mange ting, inden det når at blive til en klagesag, siger han.

Læs også: De svageste ledige taber: Jobcentre satser på de stærke

10 kommentarer
Vis kommentarer