Annonce:
Annonce:

Befamlinger uden samtykke: Mænd skal skride ind!

Berøringer uden samtykke kan være krænkende for den person, det går ud over, men det er alligevel noget, som finder sted på dansegulve over hele landet. Mænd skal lære at skride ind, mener forsker

Hænderne bevæger sig lystigt rundt på dansegulvet i Odense, hvor Ekstra Bladet er taget ud for at tale med gæsterne i nattelivet. Foto: Stine Tidsvilde
Hænderne bevæger sig lystigt rundt på dansegulvet i Odense, hvor Ekstra Bladet er taget ud for at tale med gæsterne i nattelivet. Foto: Stine Tidsvilde
Annonce:
Følg Samfund

Alle, vi taler med i Odense, har oplevet det i en eller anden grad.

Hænder der famler i mørket og rører både bagdel og bryster.

En kvinde fortæller, at hun netop har taget en fyr på røven, men at hun i samme øjeblik blev opmærksom på, hvad hun havde gjort, og sagde undskyld.

Det er ikke særligt for Odense, for berøringer uden samtykke sker mange steder, hvis man begiver sig ud på et dansegulv.

Men det er ikke alle, der opfatter det som en krænkelse - og slet ikke alle, der siger undskyld.

Drengerøve
Både kvinder og mænd bliver ufrivilligt berørt i nattelivet, men særligt kvinder er meget udsatte, fortæller mandeforsker Kenneth Reinicke fra RUC.

Annonce:

- Det er en forestilling om en eller anden berettigelse fra mændenes side. At det bare er lidt drengerøvs-aktivitet, og at de bare tror, det er sjovt, eller at de egentlig ikke mente noget med det, fortæller han.

Det er særligt nær mænd går i byen med hinanden, at den slags sker.

- Mange af de udfarelser og grænseoverskridelser opstår, når mænd er i grupper. De her drenge synes, det er pissesjovt, og det bliver også gjort for at meritere sig i forhold til drengegruppen, siger han.

'Me too'
En af de helt store bevægelser på området om seksuel krænkning, er 'me too'-bevægelsen. Den kan ifølge Kenneth Reinicke også have en effekt på nogle af de mænd, der tidligere har berørt kvinder efter forgodtbefindende på dansegulvet eller i baren.

- Uden at man skal overdrive effekten, så tror jeg da, at mænd qua 'me too' har fået en indsigt foræret. Jeg tror, mange mænd tænker tilbage på, om de egentlig ikke har været en del af noget chikanerende, eller om de i hvert fald har stået og grinet af det.

Annonce:

- Der er selvfølgelig også dem, som er fuldstændig kolde i røven, og som bliver indigneret. Den danske reaktion har lidt været, 'lad være med at beskylde alle mænd for det her,' siger han.

Skrid ind!
Skal der virkelig ske noget på området, så kræver det, at flere mænd bliver 'aktive bystanders' - altså at de skrider ind, når de ser noget krænkende.

- Der, hvor det virkelig rykker, er den dag, mænd skrider ind over for andre mænd. Hvis du sidder fire gutter, og en af dem siger noget, er det svært at bryde den gode stemning, siger Kenneth Reinicke.

Men hvad tænker folk i nattelivet egentlig om problemstillingen? Ekstra Bladet har været en tur i Odenses byliv, for at tale med festglade mennesker om ufrivillige berøringer i byen.

Det mener de i Odense

Benjamin Mikkelsen, 28 år

- Jeg tror, mange unge mænd tænker, at det er sjovt og først lærer senere.

- Der var ikke meget fokus på det, da jeg var ung, men de unge i dag bliver nok mere bevidste om det, fordi de får mere viden om problemerne, siger Benjamin Mikkelsen.

Han er bartender i Odense, og derfor har han også set de ufrivillige berøringer i nattelivet.

- Jeg har før bedt fyre om at gå væk fra piger, fordi de var for nærgående. Det er bare nemmere at skride ind, når man er professionel, siger han.

Dog mener han ikke, at det bør være medarbejdernes ansvar at sørge for, at folk opfører sig ordenligt.

- Dørmænd er allerede meget opmærksomme på det, men i stedet for at have mere kontrol på dansegulvet, så skal vi uddanne folk i, at det ikke er i orden, siger han.

Ayla Michelle Wulffsberg, 22 år

- Det sker tit. Hver gang jeg er i byen, og flere gange på en aften, siger hun.

- Jeg bruger tit mine kammerater til at komme væk. Nogle gange siger jeg også noget til dem, der gør det.

- Hvordan reagerer de på det?

- Så trækker de sig væk. Jeg tror ikke, de er vant til at blive konfronteret.

Ayla Wulffsberg går kun i byen, hvis hun har nogen med, hun kender.

- Når jeg er i byen, har jeg altid kammerater med, som jeg er tryg ved. Det er bevidst, at jeg har dem med.

- Jeg skrider også ind, når der sker noget med mine veninder, fordi jeg selv ved, hvor grænseoverskridende det er. Jeg vil selv gerne have hjælp i sådan en situation, så derfor hjælper jeg også mine veninder, siger hun.

Maja Nguyen og Maria Dencher, begge 24 år

- Det er ligemeget, hvem der gør det, det er virkelig grænseoverskridende. Men det er jo en individuel sag, om man føler sig krænket

- Jeg har nogle gange tænkt, om det overhovedet er okay at sige fra, da jeg var yngre, fortæller Maria Dencher.

Hun har stadig svært ved at sige fra, fordi hun er bange for, hvordan fyren reagerer.

- Det er helt klart en ting, hvor jeg tænker, at ligemeget hvor uretfærdigt, jeg føler, det er, kan jeg ikke være sikker på, hvordan de reagerer, siger hun.

Maja Nguyen er enig i, at det er meget individuelt, hvordan man reagerer på at blive berørt.

- Men der er ikke mange kvinder, der har mod til at sige fra.

- Jeg tror lidt, det bare er sådan, samfundet er bygget op, og kvinder ved, at de skal være bange, når de for eksempel går alene hjem, siger hun.

Oliver Jensen, 21 år, og Tim Hansen, 24 år

Oliver Jensen har ikke selv prøvet at blive befamlet ufrivilligt i byen, men han har set det ske for veninder, og i de tilfælde vil han skride ind.

- Hvis det var en voldsom situation, så ville jeg skride ind. Ved en fremmed skal der måske lidt mere til, men jeg ville nok gøre det.

- Jeg ville nok tænke, om fyren ville slå mig ned, når jeg prøver at stoppe noget, der er forkert, siger han.

Hans ven Tim Hansen har derimod selv været udsat for det.

- Jeg har prøvet det tre-fire gange, hvor jeg sagde noget til dem. Så siger de, jeg er sippet.

- Alle mine veninder har også oplevet det flere gange. Jeg har for eksempel oplevet veninder, som siger, vi er kærester, for at slippe ud af det, siger han.

Derfor er han bevidst om problemet, og han ville også hjælpe fremmede i samme situation.

- Jeg ville skride ind ved en fremmed også, hvis jeg kunne se, det gik over hendes grænse. Det handler om at aflæse kropsproget.

- Jeg tror, at når folk bliver aggressive, så kan man snakke med dem om det. Gå ud og tage en smøg med dem eller noget, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: