Befolkning vil have demokrati: Fik popsang i stedet

Det thailandske folk er ikke videre imponeret over premierministerens nye musikudgivelse. De vil have demokrati - ikke festlig popmusik

Ved et pressemøde i januar placerede Thailands leder en papfigur af sig selv foran mikrofonen, som journalisterne kunne stille deres spørgsmål til. Nu bliver han kritiseret for at gøre thailænderne til grin med ny popsang. Foto: AP
Ved et pressemøde i januar placerede Thailands leder en papfigur af sig selv foran mikrofonen, som journalisterne kunne stille deres spørgsmål til. Nu bliver han kritiseret for at gøre thailænderne til grin med ny popsang. Foto: AP

Befolkningen i Thailand, der i fire år har været underlagt et militærdiktatur, efterspørger et demokratisk valg. I stedet har de altså fået en popsang.

Premierministeren i den militærstyrede regering i Thailand, Prayuth Chan-ocha, har nemlig skrevet teksten til en sang, som han har fået en officer i den thailandske hær til at fremføre.

Men sangen, der er uploadet på Youtube, har ikke fået den varme modtagelse, premierministeren formentlig havde håbet på.

Thailand i vrede
Regeringens modstandere har siden udgivelsen i sidste uge kritiseret sangen, fordi de opfatter den som en hån mod demokratiet. Det siger Johannes Schmidt, lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet og ekspert i thailandske forhold.

- Sangen er et forsøg på at vise en blød side af militærdiktaturet, men thailænderne føler, at han gør befolkningen til grin, forklarer han.

Prayuth kom til magten ved et militærkup i 2014, og der har ikke været en demokratisk afstemning i landet siden.

Sangen er propaganda
- Der er stor utilfredshed hos det thailandske folk, for hvis oppositionen kunne stille op til valg og være legitimt repræsenteret, så ville de vinde, siger han.

Denne situation kan vise sig at blive begyndelsen til enden for Thailands forsvarsminister og vicepremierminister, Prawit Wongsuwan. Foto: Krit Phromsakla Na Sakolnakorn/AP Samfund Generalen skærmede sig for solen: Så begyndte skandalen at rulle

Sangen virker umiddelbart som en glad popsang om kærlighed, men ifølge kritikere har teksten et skjult budskab, der skal påvirke thailændernes syn på det militære diktatur. Læs oversættelsen af omkvædet herunder og døm selv.

Gør dit hjerte til en diamant, vedvarende
Side om side sammen i dag, forhindringer betyder intet
Vi lærer noget nyt hver dag
Vi må bygge drømmen i vores hjerte sammen, så den er robust

Samfund Mere bøvl med TUI: Flere hundrede danskere igen fanget i Thailand

Udskyder valg
Regeringen har tidligere lovet den thailandske befolkning, at der ville komme valg i november. Det var indtil parlamentet i januar gennemførte en ny valglov, der kan udskyde valget helt indtil 2019. Men selvom et Thailandsk valg bliver en realitet, så vil det næppe ændre noget som helst.

- Både i udlandets og befolkningens øjne, vil et sådant valg ikke have nogen legitimitet. En ny regering bliver alligevel bare fuldkommen kopi af det nuværende militærstyre, vurderer Johannes Schmidt. 

Verdensrekorden i militærkup
Det er langt fra første gang i Thailands historie, at militæret overtager magten fra en demokratisk valgt regering. Faktisk er det sket hele 12 gange siden 1932. I samme periode har der være et lignende antal kupforsøg, som ikke er lykkedes.

Det skyldes, at der i Thailand findes en meget lille magtfuld elite, som råder over en stor del af landets ressourcer og som har tætte bånd til både militæret og kongehuset, forklarer Johannes Schmidt.

- Hvis en demokratisk regering truer den lille elites privilegier, så beder de bare militæret rykke ind. Da regeringen senest blev omstyrtet i 2014, var det eksempelvis fordi politikerne ønskede at sætte skatten lidt op, siger han.

9 kommentarer
Vis kommentarer