Bekendt til forsvundet ubådsbygger:- Det er meget bekymrende

Hjemmebygget ubåd forsvundet i eller ved Københavns Havn

Se et sammenklip af sagen her

OPDATERING KLOKKEN 10.45: Ubåden er heldigvis fundet sejlende i Køge Bugt. Alle er i live, og båden ventes tilbage i havn fredag eftermiddag.

___________________________________

Her til morgen meldte Værnsfælles Forsvarskommando ud, at man i farvandsområdet i og ved Københavns Havn leder efter en hjemmebygget ubåd, der er forsvundet.

Ombord i fartøjet er manden, der stod for byggeriet af ubåden, Peter Madsen, og en journalist, der er med på turen.

112 - 11. aug. 2017 - kl. 07:11 Redningshelikoptere leder efter ubåd i dansk farvand

- Det er ganske bekymrende, at han er forsvundet, siger Thomas Djursing, redaktør på ingeniøren.

Igennen mange år har han fulgt Peter Madsen, der kærligt kaldes 'Raketmadsen' fordi han også sysler med raketbyggeri.

- Han er på ingen måde dumdristig. Han har en kæmpe respekt for havet, og han har sikkerhedudstyr ombord. Han er er meget sikkerhedsbevidst, fortæller Thomas Djursing.

Djursing har skrevet en bog om Peter Madsens ubåde og raketter:

- Helt tilbage i barndommen var det raketter. Så blev det ubåde. Dem har han bygget tre af, fortæller Djursing.

Den seneste - UC3 Nautilus, der er den ubåd, der er forsvundet - blev søsat i 2008.

Omfattende renovering
Siden har den sejlet en del. Der har været ture til Bornholm, hvor den har foretaget dyk ned til 20-30 meter.

Siden kom den på land, hvor den stod inaktiv i nogle år.

Peter Madsen er ikke alene om sine projekter, Han har en flok omkring sig, der hjælper med at bygge og føre planerne ud i livet.

- Tidligere i år blev den gensøsat efter en omfattende renovering, der inkluderede styre- og dieselsystemer, gyrokompasser og så videre, fortæller Djursing.

Siden har den sejlet måske fem ture:

- Typisk dykker Peter kun nogle få meter. Måske fem meter. Sjældent mere. Der har dog været en tur, hvor han er sejlet ud og har lagt den på bunden af Øresund.

Hjælpe raket på vej
Selvom der er tale om en ubåd, så er det nu planen, at fartøjet skal bruges til at fragte en raket og en affyringsrampe til området øst for Nexø, hvor der skal foretages en raketaffyring.

- Derfor har de lavet nogle øvelsesture ud på Øresund, hvor de har trukket raketplatformen rundt for at se, hvordan den reagerer på søgang, fortæller Thomas Djursing.

Om Peter Madsen fortæller han, at han lidt lever i en anden verden, hvor han er fascineret af 2. verdenskrig og teknik og maskiner.

- De fleste drenge har været fascineret af den slags, men Peter fortsætter med at udleve drengedrømmen som voksen. Han har påbegyndt en række tekniske uddannelser, men har ikke færdiggjort dem.

- Han er gået målrettet efter at lære teknikker, som han kan bruge til at bygge sine projekter. Og når han har lært de ønskede teknikker, så har han droppet ud igen.

- Og så er han en gudsbenådet svejser, fortæller Thomas Djursing.

ubaad-web.jpg


* Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

* Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet.

* Nautilus er næsten halv størrelse af den danske flådes tidligere ubåde af Tumleren-klassen. Den drives dieselelektrisk.

* Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket.

* I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har gennemgået en omfattende renovering.

* Ubåden er knap 18 meter lang og vejer 33 ton. Den blev for første gang søsat 3. maj 2008 i Københavns Havn, men det var ikke uden problemer. Derfor blev den igen søsat den 28. april i år. Tre måneder før den forsvandt.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen