Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)
En lille pige fra vuggestuen Børnebakken Øst i Esbjerg-forstaden Hjerting er smittet med meningitis. Og typen af meningitis, som pigen er smittet med, er den farlige slags, som både smitter, og som potentielt kan være dødelig, hvis ikke den behandles i tide.
Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge TV2.
Pigen er efter det oplyste i behandling i isolation på en børneafdeling.
- Jeg kan bekræfte at der et meningokokktilfælde i Esbjergområdet, siger overlæge i styrelsen, Henrik L. Hansen.
Den farlige type
Henrik L. Hansen fortalte mandag til Ekstra Bladet, at styrelsen endnu var usikker på, om pigen overhovedet var smittet med meningitis. På det tidspunkt havde han lige fået besked fra lægerne på hospitalet om, at de havde en lille pige i behandling, som havde symptomer.
- Men det er slet ikke sikkert, at hun er smittet. Og hvis hun er smittet, så er det heller ikke sikkert, at det er den farlige form for meningitis, hun er smittet med. Det er ikke sikkert, hun har meningokok-bakterie, som er den bakterie, der har plaget i det storkøbenhavnske i januar, sagde Henrik L. Hansen mandag til Ekstra Bladet.
Han fortalte samtidig, at Styrelsen for Patientsikkerhed alene ville høre mere fra lægerne på det sønderjyske hospital, hvis undersøgelser senere ville vise, at pigen faktisk var ramt af meningitis.
Det er altså nu blevet konstateret.
Familie i behandling
Pigens familie er ifølge Henrik L. Hansen blevet tilbudt forebyggende behandling mod den smitsomme hjernehindebetændelse. Og så er de øvrige forældre til børn i den pågældende institution i Esbjerg, hvor pigen går, også blevet orienteret.
Alvorlig bakterie dræber to: - Vær opmærksom, men ikke bange
En områdeleder har fortalt til Jydske Vestkysten, at alle forældre er orienteret.
- Vi har fulgt retningslinjerne til punkt og prikke. Vi har orienteret pædagogerne, givet informationer videre til forældrene via Tabulex, og vi har ringet hjem til alle de børn, der er sygemeldt i dag, siger Helle Langaa Andersen til Jydske Vestkysten.
Ung mand død af frygtet sygdom
To unge døde
Smitsom meningitis har i årets første måned kostet intet mindre to unge mænd livet.
En aggressiv sygdom, der ellers forekommer utroligt sjældent, og som i 2015 kostede blot 40 personer livet.
Men der er ingen grund til at være nervøs for bakterien, fortæller Anette Lykke Petri, enhedschef og overlæge hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
Sygdommen er nemlig sjælden og meget lidt smitsom, omend den er temmelig alvorlig, når først man rammes af den.
- Derfor skal man være opmærksom, hvis man pludselig får symptomer som høj feber, hovedpine, opkastninger og stiv nakke eller ryg, fortæller hun og tilføjer udslæt eller blodudtrækninger til listen.
Allerede 1. januar kostede sygdommen, der på fagsprog kendes som meningokoksygdom, årets første offer; en 17-årig dreng fra Birkerød Gymnasium.
Aggressiv bakterie
Sidste mandag kunne sygdommen så tage sit næste offer, da en 18-årig dreng fra Københavnsområdet mistede livet til den aggressive bakterie.
Om de to har lidt af den samme undertype af meningokoksygdom er dog endnu uvist.
- Nu er der allerede to døde i år. Er der tale om en form for epidemi?
- Det kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt. Teoretisk set kan det være en tilfældighed, at der kommer de her to tilfælde. Men det er klart, at hvis der kommer endnu flere, er situationen en anden, siger Anette Lykke Petri.
Styrelsen har iværksat en smitteopsporing og indsat en forebyggende behandling hos de relevante personer.
Sparsom viden om smitte
Trods sygdommens alvorlige historie og de to forholdsvis tætte dødsfald, ved man stadig meget lidt om, hvordan bakterien smitter, fortæller enhedschefen.
- Man mener dog, det sker via dråbeinfektion, som host og nys. En rask person kan gå rundt med bakterien, selvom han eller hun ikke er påvirket af den, og smitte en anden. Og vi ved ikke rigtig, hvorfor den så fremkalder sygdom hos den ene og ikke den anden, siger hun.
Har en person været syg med bakterien, vil man derfor altid give forebyggende behandling til dem, personen har sovet under samme tag med eller kysset med.