Bekræftet: Wikileaks-stifter har fået nyt statsborgerskab

Julian Assange fik statsborgerskab i Ecuador i december, siger landets udenrigsminister

Wikileaks-stifter Julian Assange er blevet ecuadoriansk statsborger, siger landets udenrigsminister. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Ritzau Scanpix
Wikileaks-stifter Julian Assange er blevet ecuadoriansk statsborger, siger landets udenrigsminister. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Ritzau Scanpix

Ecuador har tildelt Wikileaks-stifter Julian Assange statsborgerskab i december sidste år.

Det oplyser landets udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Julian Assange befinder sig på landets ambassade i den britiske hovedstad, London. Her har han siddet siden sommeren 2012, hvor han fik asyl.

Der opholder han sig af frygt for at blive udleveret til USA i forbindelse med WikiLeaks' læk af hundredtusindvis af dokumenter om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak.

Oprindeligt blev Wikileaks-stifteren ønsket udleveret til Sverige efter anklager om en voldtægt.

Assange frygtede, at Sverige ville udlevere ham til USA. Han har derfor nægtet at forlade ambassaden af frygt for at blive anholdt.

De svenske myndigheder droppede sidste år sagen mod ham. Han risikerer dog at blive anholdt i Storbritannien for at have overtrådt betingelserne for kaution i 2012.

Storbritannien har tidligere afvist en anmodning om at tildele Julian Assange diplomatisk status og dermed frit lejde til at rejse til Ecuador.

I den forbindelse udtalte en talsmand fra de britiske myndigheder ifølge Reuters, at den eneste vej til en løsning er, at Julian Assange møder op i en retssal.

Ifølge Ecuadors udenrigsminister, Maria Fernanda Espinosa, har Julian Assange ingen planer om at forlade ambassaden i London. Det siger hun ifølge Reuters.

Ministeren har samtidig appelleret til Storbritannien om at finde en "værdig og retfærdig" løsning.

Rygterne om et muligt statsborgerskab begyndte onsdag eftermiddag. Her lagde hovedpersonen et billede af sig selv iført Ecuadors landsholdstrøje på sin Twitter-profil.

Det ecuadorianske medie El Universo fandt derefter Assange registreret med personnummer i Ecuadors skatteregister.

Assange har siddet indespærret på ambassade i over fem år

Den australske journalist Julian Assange er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, efter at han i 2006 stiftede WikiLeaks.

De seneste fem et halvt år har han opholdt sig på Ecuadors ambassade i London. Han er hovedperson i en international diplomatisk sag, hvor nogle lande kræver ham udleveret, mens andre tilbyder ham asyl.

* I juni 2010 offentliggør WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige dokumenter. Hovedparten er amerikanske dokumenter fra krigen i Afghanistan. Få måneder senere havner næsten 400.000 fortrolige dokumenter fra Irak-krigen hos WikiLeaks.

* I november 2010 bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

* Julian Assange bliver anholdt i december 2010 af britisk politi i London. Han bliver løsladt mod kaution efter en uge. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.

* I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige. Kendelsen ankes. Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.

* Julian Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012. Han ansøger om politisk asyl. Forlader han ambassaden, bliver han anholdt.

* Ecuador giver Julian Assange asyl i august 2012. Men britiske myndigheder nægter at give ham frit lejde ud af landet.

* I maj 2017 ophæver den svenske anklagemyndighed anklagen mod Julian Assange og dermed ordren om at anholde ham.