Bekymrede borgere vil aflyse varslings-sirener

Første onsdag i maj er dagen hvert år, hvor de danske varslings-sirener bliver testet. Dog efterlyser nogle danskere et hensyn til de ukrainske flygtninge

Første onsdag i maj bliver luftsirenerne i Danmark testet. Arkivfoto: Klaus Gottfredsen/Polfoto
Første onsdag i maj bliver luftsirenerne i Danmark testet. Arkivfoto: Klaus Gottfredsen/Polfoto
Følg Samfund

I 29 år har den første onsdag i maj været helt særlig. Det er nemlig dagen, hvor lyden af varslings-sirenerne skærer gennem luften landet over.

I år har nogle danskere dog et ønske om, at myndighederne tager hensyn til de ukrainske flygtninge, der er kommet til landet, når 'advarsels-signalerne' bliver sendt ud.

- Der plejer ikke at være henvendelser om nødvendigheden af at teste sirenerne, men det har der været i år, forklarer Kristian Anker-Møller, der er kommunikationsrådgiver hos Beredskabsstyrelsen, til Ekstra Bladet.

Borgerne har nemlig henvendt sig på mail, via telefonopkald og opslag på de sociale medier, og henvendelserne består af bekymringer om, hvordan testen vil påvirke ukrainere i Danmark.

Aflys eller udskyd
Nogle af de bekymrede borgere har spurgt, om det er muligt at aflyse eller udskyde testen af sirenerne i år.

Men det er ikke en løsning, mener Beredskabsstyrelsen.

- Det er ikke første gang i danmarkshistorien, at der kommer flygtninge til Danmark, siger Kristian Anker-Møller fra Beredskabsstyrelsen.

- Men derfor skal vi stadig nå bredt ud med informationer om testen.

For selvom styrelsen ikke kommer til at slukke for lyden, når varslings-sirenerne skal testes, bliver der alligevel taget hensyn til de flygtninge, der måtte komme til Danmark. Beredskabsstyrelsen har derfor fået oversat informationerne om testen til både russisk og ukrainsk.

Derudover kan man også få informationen på dansk, engelsk, arabisk, bosnisk, farsi, somali, tyrkisk og urdu.

Påmindelse
Varslings-sirenerne bliver testet uden lyd alle årets dage - på nær første onsdag i maj. Og der er god grund til at fortsætte testen med lyd på samme tidspunkt hvert år.

- Vi tester med lyd primært for at minde folk om, hvad de skal gøre, hvis de hører sirenerne, siger Kristian Anker-Møller fra Beredskabsstyrelsen.

Foruden at sikre, at danskerne er opdateret i forhold til alarmberedskabet, skal testen også sikre, at der kommer lyd ud af den enkelte sirene.

Men uanset om man kan høre sirenen eller ej, eller om sirenen lyder første onsdag i maj eller en anden dag, skal man ikke ringe ind til Beredskabsstyrelsen, politiet eller alarmcentralen.

- Vi sidder klar til at kunne tage imod opkald, men der er ikke behov for at ringe ind, lyder det fra Kristian Anker-Møller.

Læs også angreb fra luften under Anden Verdenskrig

Bør man teste luftalarmerne med lyd første onsdag i maj?

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ekstra Bladet samler hver dag de vigtigste historier fra krigen i Ukraine

Få overblikket over dagens nyheder fra Ukraine.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+