Bengt Holst om flugtdronningen Ramboline: Som en bil uden fører

Når en fem ton elefant nedtromler sin indhegning, udgør det en stor risiko for mennesker, mener videnskabelig direktør i Københavns Zoo Bengt Holst

Se den løbske elefant. (Foto: René Shütze)

Flugtdronning er et meget rammende navn til den 33-årige hunelefant Ramboline, som tirsdag middag væltede sin indhegning og løb ud i friheden, inden tirsdag aftens Cirkus Dannebrog forestilling i Svenstrup, som er en forstad til Aalborg.  

Ved middagstid fik elever og lærere på Højvangsskolen lidt af et syn, da de kunne se Ramboline komme spadserende uden for skolens vinduer.

Det usædvanlige syn fik straks skolens ledelse til at bede alle elever og ansatte om blive inden døre.

- Alle stod dog ved vinduerne og kiggede ud på elefanten, der stod i noget buskads ved legepladsen. Det er jo lidt spændende, siger lærer ved Højvangsskolen Niels Østergaard til Nordjyske.

Og det var en fornuftig beslutning at lade eleverne blive inden døre.

Som en bil uden fører
Det mener Bengt Holst, der er videnskabelig direktør i København Zoo, som dog understreger, at han kun udtaler sig generelt om elefanters adfærd. Bengt Holst er i øjeblikket i Kina, og han har derfor ikke haft lejlighed til at følge med i sagen om Ramboline.

- Elefanter anser ikke mennesker som en trussel, så de vil ikke kunne finde på at gå direkte til angreb. Men hvis de bliver skræmte, kan de finde på at løbe fuldstændig ukontrolleret uden at ænse, hvad der er omkring dem, siger Bengt Holst til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Og så er de farlige. Et barn kan komme i klemme eller blive ramt, og så er det bestemt ikke ufarligt, når man tænker på, at de vejer omkring fem tons.

- Det er lidt ligesom en bil, der kører ned af bakke uden fører, siger han.

Kan være blevet skræmt
Bengt Holst forklarer, at der kan være mange grunde til, at Ramboline forcerede sin indhegning og stak af.

- Den kan enten være blevet skræmt af en pludselig lyd, eller dens opmærksomhed have været blevet fanget af et eller andet uden for indhegningen, som den ville have fat i. Eller også har den ikke haft det godt inden for sin indhegning, og derfor har den valgt at stikke af, siger Bengt Holst.

Samtidigt rejser han en kritik af reglerne for håndtering af elefanter i omrejsende danske cirkusser, som han bestemt ikke mener, er i orden.

- Det burde ikke være lovligt at have elefanter med i omrejsende cirkusser. Hvis cirkusset er fastliggende, er det fint nok, men man kan simpelthen ikke nå at få sikkerheden i orden i et omrejsende cirkus, siger han.

Er ikke farlig
Hos Cirkus Dannebrog nedtoner man tirsdagens begivenheder. Marketingsdirektør Agnete Enoch forklarer, at Ramboline egentlig ikke var stukket af, men blot befandt sig på et område, som cirkusset havde fået tilladelse til at bruge.

- Den har været på samme areal, som vores egen plads. Vi har fået lov til at bruge alle de arealer omkring cirkusset af Aalborg Kommune, og det var på de områder, hun var. Så den har ikke været stukket af, siger hun til Ekstra Bladet.

- Men jeg kan også forstå, at den var et sted, hvor der var andre mennesker?

- Den har været ovre og sige hej til nogle børn. Den er altid omringet af børn og bliver også brugt til elefantridning, så den elsker virkelig børn, siger Agnete Enoch.

- Men sådan et tonstungt dyr kan vel godt være farligt for mennesker, hvis den bliver skræmt?

- Nej, slet ikke. Ramboline er en elefant, der hygger sig med mennesker. Den har aldrig været aggressiv eller noget som helst, forklarer marketingsdirektøren.

Efter et par timer i det fri blev Ramboline indfanget igen og bragt tilbage til de vante omgivelser.

Der var ingen, der kom til skade under flugten.

1 af 2 Bengt Holst mener ikke, at det burde være tilladt at have elefanter med i omrejsende cirkusser. (Foto: Joachim Adrian9
2 af 2 Ramboline havde sikkert en herlig eftermiddag i det grønne, mens folk omkring hende var mere nervøse for, hvad der kunne ske. (Foto: René Schütze)
39 kommentarer
Vis kommentarer