Benjamin tæsket af mindreårige: Hvor er retfærdigheden?

Det er normalt, at ofre for overfald søger retfærdighed. Den kan dog være svær at få øje på, hvis ens overfaldsmænd er mindreårige

Benjamin og hans familie kan ikke få af vide, hvilke konsekvenser det får for dem, der overfaldt ham. Foto: Anthon Unger
Benjamin og hans familie kan ikke få af vide, hvilke konsekvenser det får for dem, der overfaldt ham. Foto: Anthon Unger
Følg Samfund

Det er gratis for unge under 15 år at begå vold mod andre mennesker. Den følelse sidder 15-årige Benjamin Lykke og hans mor, Vivian, i hvert fald med i disse dage.

Benjamin blev i slutningen af april måned overfaldet af to personer ude foran shoppingcentret City 2 i Høje Taastrup. Men selvom hans mor anmeldte episoden kort efter, kan politiet ikke sigte overfaldsmændene, da de er under den kriminelle lavalder.

I stedet har politiet overgivet sagen til de sociale myndigheder, som ikke vil oplyse, hvilken eventuel straf eller konsekvens det får for de to overfaldsmænd. Til stor frustration for Benjamin og hans familie.

- De skal have en form for hjælp, så de kan komme ud af det, de laver. Vi taler ikke om, at de skal i fængsel, men en eller anden form for straf, så de ved, at de har gjort noget galt, lyder det frustreret fra Vivian Lykke.

'X Factor'-stjerne truet med tæsk i radioprogram

Overfaldet blev filmet
Benjamin var udsat for et groft overfald, og han husker ikke selv ret meget fra episoden. Et ord hænger dog stadig fast i hans hoved.

- Der var en, der råbte ’klar’, og så kom de, fortæller Benjamin om øjeblikket inden, han blev overfaldet bagfra.

Overfaldet på Benjamin blev filmet af en tredje person, og ifølge hans mor er der ingen tvivl om, at overfaldsmændene var bevidste om, hvad de ville.

- Det, der der piner mig allermest, er, at det er planlagt. Når de så kan dække sig ind under, at de er under 15, synes jeg, simpelthen er så ulækkert.

Hvis en person dømmes i retten for vold, så vil det fremgå, hvilken straf personen har fået. Det kan man ikke, når personerne er under 15, og den manglende viden om, hvilke konsekvenser overfaldet på Benjamin får for de to overfaldsmænd, frustrerer Vivian, der er bekymret for, at de ikke lærer af episoden.

- En af vagterne i City 2 fortalte mig, at de har overfaldet folk før, og at de har karantæne fra centret. Men de bliver ved med at komme igen, så hvorfor skulle de stoppe lige pludselig, lyder det opgivende fra Vivian.

Ven tæsket ihjel på åben gade: - Jeg fik et chok, da jeg så, hvem det var

Normalt at ønske retfærdighed
Psykolog og Klinikchef for Center for Kognitiv & Metakognitiv Terapi (Cektos), Pia Callesen, forstår Vivians frustration. Hun fortæller, at det er meget normalt, at man som voldsoffer eller pårørende til en ønsker retfærdighed.

- Når ens barn bliver udsat for et voldeligt overfald og man ikke føler, der kommer en retfærdig straf, så skaber det en masse bekymrende tanker, siger hun til Ekstra Bladet.

Ifølge Pia Callesen kan det få stor betydning for folk, der ikke føler, de får den retfærdighed, som de har krav på. Tristhed, håbløshed, og vrede er blandt de følelser, det vækker i folk, og det kan Vivian sagtens følge.

- Jeg var rasende, da jeg læste politiets beslutning om, at de ikke kunne gøre mere. Jeg havde en følelse af, at dem der laver balladen, de bliver strøget med hårene, og dem det går ud over, er det bare ærgerligt for.

16-årige Simon røvet og tæsket: Nu bliver hans mor truet på livet

Søg erstatningskrav
Foreningen Hjælp Voldsofre rådgiver ofre for volds og deres pårørende med at komme videre efter et overfald.

Ifølge talsmand og advokat for Hjælp Voldsofre, Helle Hald, er der rigtig mange, der ikke ved, hvordan de skal komme videre, og hvilke muligheder de har, når de har været udsat for et overfald.

- At der ikke kan rejses sigtelse mod mindreårige, er ikke det samme som, at det ikke skal have konsekvenser, understreger hun over for Ekstra Bladet.

Selvom mindreårige ikke kan straffes via lovgivning, så er der en anden mulighed, der måske kan få dem til at tænke sig om en ekstra gang, inden de overfalder en anden.

- Man kan søge erstatning via erstatningsnævnet, hvis man har været udsat for et overfald - også selvom gerningsmændene er under 15 år, oplyser Helle Hald.

En eventuel erstatning skal betales gennem forældrenes ansvarsforsikring, og det kan have en afskrækkende effekt, konkluderer Helle Hald.

Oplysningen om muligheden for at rejse en erstatningssag er et plaster på såret for Vivian Lykke, der dog stadig ikke føler sig godt nok rådgivet af politiet, og derfor har søgt om aktindsigt i sagen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind