Beredskaber presset inden stormflod: - Vi kan ikke klare mere, hvor gerne vi end ville

Danske Beredskaber har sat alt ind i 'kampen' mod den kommende stormflod, som man derfor ikke håber bliver 'for voldsom'

Ansatte i Vej og Park fylder sandsække op, som borgere i Sønderborg kan hente. Foto: Tobias Nicolai/Polfoto
Ansatte i Vej og Park fylder sandsække op, som borgere i Sønderborg kan hente. Foto: Tobias Nicolai/Polfoto

- Vi gør alt, hvad vi kan for at holde stand, men vi har ganske enkelt ikke mere at investere nu. Vi må derfor bare håbe på, at vandet ikke stiger for voldsomt. For vi kan ikke klare mere, hvor gerne vi end ville.

Sådan lyder det fra Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber, i en pressemeddelelse.

Følg dækningen af stormfloden live her.

Interesseorganisationen for de fælleskommunale beredskaber og brandvæsner i hele Danmark, har sat alt disponibelt mandskab og materiel ind. Men med stormen Uhr for en uge siden og en stormflod på vej, så frygter man, at der ikke er tilstrækkeligt med ressourcer at komme med fra beredskabet.


Her forbereder Beredskabsstyrelsen sig før den ventede stormflod. Video: Local Eyes

- Vi har forebygget der, hvor vi kan, og vi har selvfølgelig fået hjælp fra frivillige, naboberedskaber, Beredskabsstyrelsen og andre. Men vi må erkende, at elastikken ikke kan spændes mere,  siger Bjarne Nigaard.

- Vi har materiale i den mængde og den kvalitet, vi nu engang har. Men ingen af delene er længere tilstrækkeligt. Og ham, der havde indsatsansvaret og var på vagt fire døgn i træk i sidste uge, er flere steder den samme, der skal på vagt denne gang, for der er ikke længere andre, der kan afløse.

Se også: Restauratør i panik: Jeg ser vandet stige og stige

Danske Beredskaber mener, at situationen er et udtryk for de besparelser, som de har været udsat for.

- Det skyldes selvfølgelig, at der er tale om en ekstraordinær situation, men desværre skyldes det også helt konkret, at beredskaberne i Danmark det seneste år har været underlagt besparelser, der betyder, at indkøb af nyt materiel og samtræning til eksempelvis at imødegå en forandret klimatrussel ikke kan gennemføres.

- Der er ikke de samme ressourcer tilgængelige længere, hverken i mandskabstimer eller i opdateret udstyr. Heller ikke, selv om vi jo alle sammen godt ved, at ekstremt vejr vil opstå oftere og oftere. Og nu to gange indenfor en uge, siger Bjarne Nigaard.

73 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere