Beretning fra jobcentre: Så hårdt rammer reform af kontanthjælp

En rundspørge blandt jobcentre giver et blandet indtryk af kontanthjælpsreformen

Arkivfoto: Linda Johansen
Arkivfoto: Linda Johansen

De nye, strammere regler om kontanthjælp får både ledige i job og skaber social nedtur. Det er meldingen fra godt 200 sagsbehandlere på landets jobcentre i en rundspørge, som Dansk Socialrådgiverforening har foretaget. Det skriver Avisen.dk.

Udsigten til miste ydelser har fået stærke og jobparate ledige i arbejde, oplever fire ud af 10 socialrådgivere i undersøgelsen. Men samtidig er kontanthjælpsmodtagere, der i forvejen slås med andre problemer end ledighed, rykket længere væk fra arbejdsmarkedet som følge af de nye regler. To ud tre socialrådgivere oplever, at de nye regler om kontanthjælpsloft og 225-timersreglen har en negativ betydning for det forløb, som borgeren er i gang med.

Signalerne fra sagsbehandlerne giver anledning til bekymring, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau. 

- Størstedelen af kontanthjælpsmodtagerne er ikke erklæret jobparate, fordi de har andre problemer udover ledighed. Og den gruppe vil sidde fast og opleve, at de nedsatte ydelser blot er en yderligere belastning, der spænder ben for deres vej til arbejdsmarkedet, siger Majbrit Berlau til Avisen.dk.

Et flertal af socialrådgiverne i undersøgelsen - 55 procent - har oplevet, at en borger ikke har kunnet betale sin husleje. Endnu flere - 60 procent - har oplevet, at en borger ikke havde råd til at betale sin medicin. 64 procent svarer, at der er borgere, som ikke kan betale 'vigtige regninger.' 57 procent har oplevet, at en borger 'havde svært ved at få mad på bordet sidst på måneden.' Og 48 procent svarer, at 'borgerens børn var påvirket af deres forældres økonomiske situation.'

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) tøver med at drage konklusioner på baggrund af socialrådgivernes rundspørge. Han undrer sig således over, at en stor andel af socialrådgiverne siger, at folk ikke kan betale deres husleje. Forleden kom det frem, at boligselskaberne havde sendt færre rykker ud i januar i år sammenlignet med sidste år.  

- Faktum er, at det går rigtig godt på det danske arbejdsmarked, og det giver en unik mulighed for at få flere med. Det bør alle have fokus på, skriver beskæftigelsesministeren i en mail til Avisen.dk. 

Troels Lund Poulsen lægger vægt på, at kontanthjælpsmodtagere fortsat får udbetalt 'et rimeligt beløb' efter indførelsen af de nye regler. 

- Vi har samtidig sikret, at der er en mærkbar forskel mellem at gå på arbejde eller være på kontanthjælp. Det er sund fornuft, og jeg er sikker på, at socialrådgiverne gør deres bedste for at hjælpe borgerne i job eller over på en anden ydelse, hvis der er en varig og nedsat arbejdsevne, skriver Troels Lund Poulsen.

Bent er en af de socialrådgivere, der arbejder med de nye regler. Her fortæller han, hvordan det rammer de mennesker, han møder i sin hverdag

160 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere