Berlingske, leverandør til Det Kgl. Danske Hof

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og mediedebatten efter i sømmene

Besøget i Saudi-Arabien bliver ikke nævnt i Berlingskes artikel, så her er et af Ekstra Bladets reportagebilleder fra begivenheden. Som bekendt ville en række af værtslandets mandlige repræsentanter ikke give hånd til Mary. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Besøget i Saudi-Arabien bliver ikke nævnt i Berlingskes artikel, så her er et af Ekstra Bladets reportagebilleder fra begivenheden. Som bekendt ville en række af værtslandets mandlige repræsentanter ikke give hånd til Mary. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

Pressen skal ikke afgive sin redigeringsret. Slet ikke til magthavere. 

Alligevel gjorde Berlingskes redaktionelle ledelse det i søndags i et stort opsat interview med kronprinsesse Mary. 

Interviewet bærer overskriften ’Vold mod kvinder er den mest udbredte forbrydelse mod menneskerettighederne’ og handler om Marys engagement i kvindesagen.

Det er skrevet af en af landets dygtigste journalister, og der er intet som helst galt med det, der står. Der er noget galt med det, der IKKE står.

Kronprinsessen er tydeligvis ægte engageret i vilkårene for verdens kvinder. Hun har desuden læst sine lektier, kan sine statistikker og har mødt kvinder med voldsomme lidelseshistorier.

Ingen kan være uenige med hende, når hun siger:

’… det er jo dybt urimeligt, at ens køn som kvinde skal betyde, at man får et dårligere liv end mænd.’

Ja, det er da ved Gud, det er. Som det f.eks. er tilfældet i et af verdens mest modbydelige regimer, Saudi-Arabien, hvor Mary for nylig aflagde kongelig visit. Det spiller i den grad ikke med i hendes ellers absolut prisværdige arbejde med at sætte fokus på kvindeundertrykkelse.

Som Ekstra Bladets opinionsredaktør, Mads Kastrup, meget præcist skrev ved en tidligere lejlighed:

’Det viste sig, at kronprinsesse Mary var inde og holde tale i Store Vega. Anledningen var kvindernes kampdag 8. marts. Mary var kommet hjem – i øvrigt fra en høflighedsvisit i det der land, hvor kvinder ikke må føre bil, altid skal sløre deres kvindelighed samt risikerer at ende som tredje, femte eller ottende hustru til en mand og dertil stenes ihjel, i fald de er utro – for at tale om ligestilling.’

Paradokset er åbenlyst, og det oplagte kritiske spørgsmål til kronprinsessen må derfor være:

’Hvorfor sagde Deres Kongelige Højhed ikke nej til besøget i Saudi-Arabien under henvisning til landets behandling af kvinder? Det ville da virkelig have givet genlyd verden over og rykket noget i kvindekampen, ikke sandt?’

Men spørgsmålet findes ikke i Berlingskes interview. Og da det som allerede nævnt er udført af en fremragende journalist, må forklaringen findes i beskeden til læserne under selve interviewet:

’Tekst og billeder er godkendt af hoffet inden offentliggørelse.’

Jeg skal ikke kunne sige, om hoffet gik så vidt som til at godkende spørgsmålene inden interviewet, men jeg kan frygte det.

Det dur altså ikke, kære kolleger, i – havde jeg nær sagt – den kongelige Berlingske chefredaktion. 

I skal lade jeres dygtige journalister arbejde under de frie forhold, journalistikken fordrer. 

Jeres læsere fortjener det. Og det gør Mary også.

26 kommentarer
Vis kommentarer