Berømt Clinton-maleri gemmer på Lewinsky-reference

Kunstneren bag et kendt maleri af USA's tidligere præsident Bill Clinton afslører nu, at billedet har en reference til affæren med Monica Lewinsky

Sådan så det ud, da portrættet af Bill Clinton blev præsenteret i 2006. Nu fortæller kunstneren bag maleriet om skyggen til venstre for Clinton. (Foto: AP).
Sådan så det ud, da portrættet af Bill Clinton blev præsenteret i 2006. Nu fortæller kunstneren bag maleriet om skyggen til venstre for Clinton. (Foto: AP).

Et maleri af Bill Clinton, der var USA's præsident fra 1993 til 2001, har fået hele verdens opmærksomhed. Årsagen er, at kunstneren bag - Nelson Shanks - netop har afsløret, at billedet gemmer på en reference til præsidentens berømte og berygtede affære med daværende praktikant i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky.

Billedet, som Clinton selv stod model til, blev præsenteret for offentligheden i 2006 og har kunne ses på Smithsonian's National Portrait Gallery i Washington. Referencen til Lewinsky-affæren skal findes i den skygge på kaminen, som kan ses til venstre for Clinton.

Kunstneren Nelson Shanks fortæller Philadelphia Daily News, at skyggen både refererer til Monica Lewinskys berømte blå kjole og den symbolske skygge affæren kastede over Clintons præsidentperiode. Kjolen var et af de vigtigste beviser i afdækningen af affæren, da Clinton havde efterladt en sædplet på den. Dermed blev det bevist, at den tidligere præsident havde løjet, da han i første omgang benægtede forholdet.

Se også: Lewinsky taler for første gang: Ydmygelsen kunne have kostet mig livet

Nelson Shanks beskriver skyggen som en metafor, da den repræsenterer en skygge over Clintons præsidentperiode:

- I virkeligheden er han nok en af tidernes mest berømte løgnerne. Sammen med sin administration gjorde han selvfølgelig nogle rigtig gode ting, men jeg kunne aldrig få denne her Monica-ting helt ud af hovedet, og derfor er det inkorpereret i billedet, siger Nelson Shanks til Philadelphia Daily News.

Han tilføjer, at Clinton-familien hader billedet og ønskede, at det skulle fjernes fra Smithsonian's National Portrait Gallery. Det kan museets talsmand ifølge The Telegraph dog ikke bekræfte.

Se også: Monica Lewinsky-mail fjernet fra Clinton-arkiv

Monica Lewinsky var 22 år, da hun i 1995 fik job som praktikant i Det Hvide Hus. Sexskandalen mellem praktikanten og præsidenten kom i mediernes søgelys i januar 1998, da fortrolige optagelser mellem Lewinsky og kollegaen Linda Tripp blev offentliggjort. Det førte til en rigsretsag mod Bill Clinton, der under ed svor, at han ikke havde haft seksuelle relationer med Lewinsky. Senere indrømmede han imidlertid, at han havde vildledt den amerikanske befolkning, men blev i 1999 frikendt.

Sidste år fortalte Monica Lewinsky, der i dag er 41 år, om den ydmygelse hun mødte overalt i kølvandet på affæren med Clinton. Hun beskrev sig selv som det første offer for cyber-mobning og erkendte over for magasinet Vanity Fair, at hun havde haft selvmordstanker.

Sådan kendte verden dem: Praktikanten og præsidenten sammen i Det Hvide Hus i november 1995, mens stemningen var øm. (Foto: AP/Det Hvide Hus) Vagthund Jeg var nettets første mobbe-offer

Efter skandalen har Lewinsky uddannet sig inden for social-psykologi på London School of Economics, men har ifølge hende selv haft svær ved at finde job på grund af sin fortid.

16 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere