Bertel Haarder kæmper for Skam

Det er et enormt tilbageskridt, at danske unge er afskåret adgang til tv-serien 'Skam', mener Bertel Haarder.

Det vakte ramaskrig i store dele af landet, da danske seere 13. januar blev afskåret fra at kunne følge med i historien om Eva, Noora, Isak og de andre gymnasieelever på Hartvig Nissens Gymnasium i Oslo.

Med henvisning til internationale musikrettigheder måtte den norske tv-kanal NRK lukke ned for udlandets adgang til den populære ungdomsserie "Skam" på NRK.no.

Her har mange danske unge ellers fulgt serien, og det skal de kunne igen, mener Venstre-veteranen Bertel Haarder.

I et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til sin efterfølger som kulturminister, Mette Bock (LA), vil Haarder vide, om hun vil arbejde for, at der "igen bliver uhindret adgang" til serien for danske seere.

'Intet betyder mere'
I begrundelsen for sit spørgsmål skriver Bertel Haarder:

- Intet betyder mere for den gensidige nordiske sprogforståelse end uhindret adgang til nabolandskanalerne. Pippi Langstrømpe har i så henseende haft større betydning end samtlige sessioner i Nordisk Råd.

- Det var et enormt tilbageskridt, da rene pengeinteresser stoppede for danske teenageres fulde adgang til den norske tv-serie "Skam" på NRK's hjemmeside.

Udlandets adgang til Skam blev blokeret, efter at IFPI henvendte sig til NRK. IFPI er foreningen for de internationale pladeselskaber og er musikbranchens rettighedsorganisationer.

Teknologi Norge trækker stikket til Skam: Sådan kan du se med igen

For mange ser det
Skams succes har imidlertid været så ekstrem, at IFPI mener, at rettighederne er overtrådt. NRK's advokat Kari Anne Lang-Ree har tidligere forklaret:

- NRK har ret til at publicere indholdet til nordmænd i Norge og i udlandet, og pladebranchen reagerer nu på, at for mange andre ser det, uden at NRK har betalt for internationale visningsrettigheder.

Bertel Haarder kalder det "utroligt", at de norske parter ikke har kunnet forhandle sig til en løsning i tide og beder altså kulturministeren bringe det op hos sine nordiske kolleger.