Bertel Haarder: Muslimer skal bidrage til fortælling om hvem danskerne er

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil glæde sig, hvis nogle af landets 300.000 muslimer kommer med forslag til, hvad ny dansk kulturkanon bør indeholde

Bertel Haarder vil glæde sig, hvis nogle af Danmarks 300.000 muslimer vil bidrage med indhold til den Danmarkskanon, som skal fortælle, hvad der gør os særlig danske. (Foto: Jens Dresling)
Bertel Haarder vil glæde sig, hvis nogle af Danmarks 300.000 muslimer vil bidrage med indhold til den Danmarkskanon, som skal fortælle, hvad der gør os særlig danske. (Foto: Jens Dresling)

Danmarks nye liste med værdier og traditioner, som gør os alle sammen endnu mere danske - den såkaldte Danmarkskanon - bør også indeholde værdier og traditioner, som afspejler, at vi er et land med næsten 300.000 muslimer.

Det hævder Bertel Haarder i et interview med DR.

- Det ville være utroligt velkomment, hvis muslimer også kom med forslag. Jeg lægger meget vægt på, at det her skal være et inkluderende projekt, siger Bertel Haarder til DR Kultur.

Projektet med den ny Danmarkskanon, der er skabt af Bertel Haarder selv, og som oprindeligt er inspireret af Unescos Verdensarvliste, bør ifølge Venstre-manden slå på immaterielle værdier, og indholdet skal danskerne selv stå for.

'En ægte kulturkanon'
Det er anden gang på 10 år, at en kulturminister har kastet sig over at kanonisere dansk kultur. Første gang var tilbage i 2006, hvor 108 værker fordelt på ni kunstarter blev udvalgt til at være særligt vigtige for den danske kulturarv.

Den nye Danmarkskanon er på flere måder anderledes. For det første bør den ifølge Haarder ikke alene handle om kunst.

- Den gamle kulturkanon var i virkeligheden en kunstkanon. Danmarkskanon er derimod en ægte kulturkanon, fordi den vil opstå af folkelige forslag, siger Bertel Haarder.

Når Bertel Haarder opfordrer muslimer til at bidrage med forslag, så skyldes det, at han har lagt mærke til, at det netop især er muslimer, som har lagt mærke til, at danskerne generelt ikke er særlig gode til at vise, hvem de er.

- Jeg har snakket med flere muslimer og indvandrere om det. Og mange af dem peger på, at danskerne skal blive mere bevidste om deres værdier og være mere tydelige kulturelt.

Smukt og spændende
Bertel Haarder vil ikke afvise, at den ny Danmarkskanon kommer til at indeholde religiøse værdier. I givet fald vil det ifølge ham selv ikke gøre noget, hvis der kommer muslimske værdier med.

- Både kristne og muslimske værdier er jo meget abstrakte. Muslimerne siger jo, at deres religion er en kærlighedsreligion, og det kan man jo godt have svært ved at se nogle gange. Men hvis der skulle være nogle muslimer derude, som har religiøse værdier, som er værd at tage med ind i fremtiden, så synes jeg, det lyder smukt og spændende, siger Bertel Haarder til DR Kultur.

25. december 2015 fortalte Bertel Haarder, at der skal laves en ny Danmarkskanon, som 'skal gøre os mere kulturelt bevidste'. Og i dag 6. juni er hjemmesiden www.danmarkskanon.dk blevet lanceret sammen med Facebook-gruppen facebook.com/danmarkskanon. Her opfordres alle danskere til at komme med forslag til, hvad den ny kanon skal indeholde.

Debat er vigtig
Senere på efteråret er det så meningen, at en række eksperter skal koge forslagene ned til en bruttoliste, som skal sendes til digital folkeafstemning. Og når året er omme håber Haarder på, at man kan offentliggøre den ny Danmarkskanon.

Ifølge Bertel Haarder bør arbejdet med den ny Danmarkskanon ende med at blive et værktøj, som kan bruges på mange måder.

- Jeg er sikker på, at den app, vi laver i sidste ende, nok skal blive brugt flittigt af både undervisere og journalister. Dels fordi debatten om, hvad dansk kultur er, er vigtig, men også fordi der vil være spænding om resultatet.

100 kommentarer
Vis kommentarer