'Betal 5000 kroner eller din kat dør'

Else Kristensen kom i kløerne på pengeafpresser, da hun udlovede dusør for autist-søns terapi-kat

Else Kristensen, 58, og sønnen Daniel, 28, i hjemmet i Vadum. Daniel, der er autist, savner sin terapi-kat Gizmo. (Foto: Anders Brohus)
Else Kristensen, 58, og sønnen Daniel, 28, i hjemmet i Vadum. Daniel, der er autist, savner sin terapi-kat Gizmo. (Foto: Anders Brohus)
Følg Samfund

Da Else Kristensen mistede sin kat Gizmo, tøvede hun ikke med at efterlyse kæledyret på internettet med en dusør på 5000 kroner.

Gizmo var nemlig ikke kun en del af familien; den fireårige, sorte mis fungerede som terapi-kat for Else Kristensens 28-årige søn, Daniel, der er autist.

– Daniel har virkeligt haft det psykisk svært, siden Gizmo blev væk. Han savner den. De havde et helt særligt forhold, og Gizmo sov hos ham hver nat, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Men i stedet for at kunne glæde sin søn endte Else Kristensen i klørene på en kynisk pengeafpresser, der løb med dusøren uden at katten vendte hjem. Sagen er meldt til politiet og efterforskes.

Else Kristensen blev kontaktet telefonisk af fupmageren i juni 2014 - et par måneder efter, at Gizmo sidst var set i hjemmet i Vadum i Nordjylland. En mand fortalte, at han vidste, hvor katten var henne.

– Han sagde, at hans familiemedlemmer havde stjålet katten, og at han derfor skulle have de 5000 kroner, før han ville fortælle, hvor den befandt sig. Han sagde, at han løb en stor risiko, fortæller Else Kristensen, der lod manden forstå, at hun var skeptisk over for oplysningerne.

– Han blev meget vred og aggressiv og sagde, at han var skuffet over, at jeg ikke udviste tillid til ham. Han sagde, at katten ville dø, hvis jeg ikke indbetalte de 5000 kroner inden for to timer.

– Jeg var chokeret og spurgte, hvorfor den ville dø. Han påstod, at den havde fået meget dårlig mave ved at bo hos en anden familie. Han sagde, den ville dø af sygdom, hvis den ikke snart kom hjem.

Else Kristensen blev udsat for pengeafpresning, da hun udlovede en dusør på 5000 kroner for Gizmo. (Foto: Anders Brohus)
Else Kristensen blev udsat for pengeafpresning, da hun udlovede en dusør på 5000 kroner for Gizmo. (Foto: Anders Brohus)
 

En fortvivlet Else Kristensen tog kontakt til politiet i Nordjylland. Hun forklarer, at hun efter en samtale med en betjent fik indtryk af, at hun kunne indbetale pengene på den oplyste konto, og at politiet derefter ville være i stand til at spore manden.

Men sådan gik det ikke, fortæller hun. Efter at hun havde indbetalt de 5000 kroner på en konto i Nordea, lød beskeden fra politiet, at de ikke kunne gøre noget, fordi hun frivilligt havde indbetalt pengene.

Det var ikke det værste. Manden sendte nemlig aldrig den lovede tekst-besked med informationer om, hvor hun kunne finde sin kat.

– Jeg ringede til ham og sagde, at han nu havde fået sine penge, og at han bare havde at fortælle, hvor Gizmo var. Til sidst gav han mig en adresse tæt på, hvor jeg bor, siger Else Kristensen, der straks tog ud på adressen, som hun havde fået oplyst i telefonen.

– Men da jeg kom derud, boede der det sødeste, ældre ægtepar, der var meget chokerede over, at de blev brugt i hans svindel. Der var selvfølgelig ingen Gizmo i huset.

Else Kristensen har meldt sagen til politiet, og da konto-oplysningerne afslørede, at fupmageren boede i Farum, blev sagen overdraget til Nordsjællands Politi. Her oplyser pressechef Henrik Suhr, at sagen er til juridisk behandling, og at politiet ikke har yderligere kommentarer.

Dyrenes Beskyttelse: Betal aldrig på forhånd

Jens Jokumsen, projektleder i Dyrenes Beskyttelse, hører ind i mellem om folk, der bliver ofre for svindlere, når de efterlyser et savnet kæledyr.

- Vi hører om de her sager nogle gange om året. Desværre er der nogle kriminelle, som står klar til at udnytte folk i en sårbar situation, siger Jens Jokumsen til Ekstra Bladet.

Han advarer folk mod at udbetale dusør, før de har fået overdraget kæledyret.

- Jeg vil opfordre folk til at være meget skeptiske, og at de på ingen måde udbetaler dusøren på forhånd, siger Jens Jokumsen, der anbefaler kæledyrsejere til at gå til politiet, hvis de bliver udsat for svindel.

Else Kristensen håber, at hendes historie kan tjene til skræk og advarsel for andre, som måtte komme i samme ulykkelige situation.

– Det har været forfærdeligt. Man savner jo sit kæledyr, og det bruger han så imod dig. Det er virkeligt usselt, siger Else Kristensen, der oven i købet modtog et nyt opkald fra manden for to måneder siden.

– Han forsøgte at lave sin stemme om i telefonen, så jeg ikke skulle genkende ham. Han sagde, at han kunne skaffe mig både kat og 5000 kroner tilbage, hvis jeg altså først indbetalte et beløb på 10.000 kroner. Jeg skældte ham ud, inden jeg smækkede røret på, fortæller Else Kristensen, der ikke har opgivet håbet om at få Gizmo hjem, selv om der nu er gået over et år, siden katten forsvandt.

Ekstra Bladet har ringet til det telefonnummer, som blev brugt i forbindelse med afpresningen af Else Kristensen. Der er tale om et taletidskort, og vores opkald ryger automatisk videre til en telefonsvarer.

Gizmo forsvandt 3. april 2014. Else Kristensen håber stadig, at katten vender hjem en dag. (Privatfoto)
Gizmo forsvandt 3. april 2014. Else Kristensen håber stadig, at katten vender hjem en dag. (Privatfoto)

Har du lige som Else Kristensen oplevet at blive afpresset, når du har  efterlyst et kæledyr, en bil eller en anden genstand? Send en mail på 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+