Betjente bliver syge af at stå alene med kriminelle

5,4 procent af fængselsbetjente har PTSD. Der er for få ansat til at klare opgaverne, mener Fængselsforbundet

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har for Justitsministeriet lavet en kortlægning over PTSD hos fængselsbetjente (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har for Justitsministeriet lavet en kortlægning over PTSD hos fængselsbetjente (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Betjente kan efterhånden ikke længere tåle at arbejde i de danske fængsler, fordi de bliver syge af arbejdsforholdene.

Det mener Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet. Han kræver handling, efter at det er blevet dokumenteret, at mange fængselsbetjente har posttraumatisk stress (PTSD).

- Vi som fængselsbetjente står fuldstændig alene over for bunker af kriminelle, voldsforbrydere, røvere, mordere og andet godtfolk. Det kan man ikke klare med den bemanding, vi har i dag.

- Vi mangler 20 procent flere fængselsbetjente for at komme tilbage på et bare nogenlunde normalt niveau. Det bliver man simpelthen syg af. Man kan ikke tåle at stå i de forhold alene, og det ser vi dokumenteret nu, siger han.

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - Vive - har for Justitsministeriet lavet en kortlægning over PTSD hos fængselsbetjente og politifolk.

De foreløbige resultater viser, at 5,4 procent af de adspurgte fængselsbetjente i en spørgeskemaundersøgelse er diagnosticeret med PTSD. Samtidig opfylder yderligere 13,5 procent diagnosekriterierne for den psykiske lidelse.

Ifølge Bo Yde Sørensen er resultaterne af undersøgelsen en gammel nyhed for fængselsbetjentene. Det har de vidst i årevis, lyder det. Han håber imidlertid, at de fremlagte tal nu kan skubbe udviklingen på rette vej.

Men det er en svær udvikling at vende, mener han.

- Vi skal have ansat nogle flere fængselsbetjente, og vi skal sørge for, at dem, vi har, ikke vælger at stoppe på grund af vilkårene, siger Bo Yde Sørensen.

Ifølge ham stoppede op mod 200 fængselsbetjente sidste år. Halvdelen blev sygepensioneret, mens den anden halvdel stoppede, fordi arbejdet blev 'for surt'.

I første omgang kræver en positiv udvikling, at Kriminalforsorgen, der driver landets fængsler, anerkender problemet, og at der er politisk opbakning til at gøre noget ved det, mener Bo Yde Sørensen.

Men det bliver svært at lokke de nødvendige nye kræfter til.

- Jeg burde ikke sige det. For jeg er jo ikke interesseret i at skræmme potentielle ansøgere væk. Men vi er jo nødt til at sige sandheden.

- Og sandheden er, at når 13 procent af betjentene har symptomerne, så de kan diagnosticeres med PTSD, så er det en erhvervsrisiko ved at være i Kriminalforsorgen, siger han.

Det er første gang, at omfanget af PTSD blandt danske betjente er blevet kortlagt.

Tæsk hver dag: Nu har fængselsbetjent fået nok

FAKTA: Posttraumatisk stress er en psykisk lidelse

5,4 procent af fængselsbetjente og to procent af politifolk er diagnosticeret med PTSD - posttraumatisk stress.

Det viser de foreløbige resultater af en kortlægning fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som er udarbejdet for Justitsministeriet.

Læs her, hvad PTSD er:

* Posttraumatisk stresslidelse - PTSD - er en psykisk lidelse, der kan indtræffe, efter at man har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser såsom krig, tortur, voldtægt, overfald, bilulykker, naturkatastrofer, brand, alvorlige ulykker, terroristangreb og røveri.

* PTSD er beskrevet langt tilbage i tiden. Der er skriftlige beskrivelser tilbage fra den amerikanske borgerkrig, hvor lidelsen var kendt som Da Costas Syndrom. Under Første Verdenskrig blev lidelsen kaldt granatchok.

* Det antages, at cirka en procent af befolkningen til enhver tid lider af PTSD. Blandt soldater, som har været i krig, og blandt ofre for katastrofer er hyppigheden højere - cirka ti procent, og efter voldtægt er den 30 procent.

* Vedvarende symptomer på overfølsomhed og anspændthed, såsom søvnproblemer, irritation eller vredesudbrud, er hyppige. De fleste har vanskeligt ved at koncentrere sig og er anspændte.

* Mange oplever en stadig genoplevelse af den skræmmende hændelse både i vågen tilstand og under søvn.

* PTSD er en relativ langvarig og ikke sjælden kronisk tilstand.

* Ved kronisk PTSD har man perioder med øgede symptomer, hvorefter lidelsen går tilbage eller mildnes, men for nogen kan symptomerne være konstante og alvorlige i lang tid.

Kilder: sundhed.dk og netdoktor.dk.