Beton hældt ud over kendt badestrand: - Sagen har topprioritet

Et privat forsøg på kystsikring ved populært sommerhusområde skabte kort før nytår ballade. Nu er Miljø- og Fødevareministeriet klar med en politianmeldelse.

Byrådsmedlem Svenning Christensen (V) er fortørnet over, at ukendte bagmænd har ladet en bulldozer skrælle næsten en meter af jorden ovenfor skrænten og skubbet det ud over kanten. Herefter er skrænten blevet overhældt med beton.
- Selvtægt af værste skuffe, siger han. (Foto: René Schütze)
Byrådsmedlem Svenning Christensen (V) er fortørnet over, at ukendte bagmænd har ladet en bulldozer skrælle næsten en meter af jorden ovenfor skrænten og skubbet det ud over kanten. Herefter er skrænten blevet overhældt med beton. - Selvtægt af værste skuffe, siger han. (Foto: René Schütze)

- Sagen har topprioritet hos os, og det er uden tvivl ulovligheder, vi vil melde til politiet. Vi arbejder på at skaffe et grundlag for politiet at arbejde videre med, og det arbejde forventer vi at være klar med i morgen.

Sådan lyder reaktionen fra områdechef i Kystdirektoratet, Hans Erik Cutoi-Toft, efter at Ekstra Bladet dagen før nytår kunne afsløre, at et naturbeskyttet areal på størrelse med et par fodboldbaner i dagene op til jul blev jævnet ud og overhældt med beton i et forsøg på at dæmpe følgerne af havets nedbrydning af kysten.

Sagen skabte efterfølgende stor ballade på det kendte badested Lønstrup Strand ved Hjørring, og det blev betragtet som ukendte lodsejerers forsøg på at kystsikre området med bulldozer og betonkanoner.

Onsdag har Kystdirektoratet så været forbi området for at se med egne øjne, hvad der er sket.

- Kystdirektoratet ser med stor alvor på den ulovlige kystbeskyttelse, der er foretaget ved Lønstrup. Her er der bl.a. skubbet sand og hældt flydende beton ud over kanten på skrænten, der er en del af det 292 hektar store internationalt naturbeskyttelsesområde Rubjerg Knude og Lønstrup Klint, skriver de i en pressemeddelse.

Myndighederne sidder på hænderne
Ekstra Bladet besøgte før nytår området, og her bliver det betragtet som et desperat råb om hjælp.

- I mine øjne er det et desperat nødråb fra sommerhusejere, som forsøger at redde deres ejendomme, siger Hanne Lyrum, som Ekstra Bladet mødte på stranden ved det berørte område.

- Folk heroppe føler sig fuldstændig prisgivet Kystdirektoratet og Hjørring Kommune, som intet foretager sig. Myndighederne lader stå til og lader det ene hus efter det andet forsvinde i bølgerne.

- Jeg kan godt forstå, at sommerhusejerne handler på egen hånd. Og jeg synes faktisk ikke, deres forsøg på at sikre kysten ser slemt ud. Det er da ikke værre, end når naturen selv går løs på klitter og skrænter under en storm, siger hun.

Men trods lokal sympati er der også allerede afsendt en politianmeldelse fra Hjørring Kommune. Medlem af byrådets teknik- og miljøudvalg, Svenning Christensen (V) taler om 'selvtægt af værste skuffe'.

- Jeg har forståelse for, at folk, der ser sit hus rykke tættere og tættere på vandet, føler afmagt. Men det retfærdiggør ikke, at et fredet landområde bliver ødelagt af beton og bulldozer, siger han.

ifølge Svenning Christensen har det ulovlige indgreb faktisk gjort ondt værre, fordi grundvand nu pibler ud i havet under betonlaget og derved eroderer betonen indefra.

- Arbejdet er udført i flere etaper - senest med udhældning af beton ned ad skrænten to dage før jul.

- Det er op til politiet at finde ud af, hvem der står bag. Vi ved det ikke, siger Svenning Christensen.

Danmarks største betonfirma i klemme
Ifølge TV2 Nord var det en betonkanon fra Danmarks største betonleverandør, Unicon, der overhældte skrænten med beton.

Firmaets administrerende direktør Søren Holm Christensen siger til tv-stationen, at han 'fralægger sig ethvert ansvar'.

Det er ikke lykkedes Ekstra Bladet at få en uddybende kommentar fra Søren Holm Christensen.

Det er tredje gang inden for få år, at Kystdirektoratet anmelder ulovlig kystbeskyttelse ved Lønstrup.