Bibliotek bekræfter: Greta Thunbergs 'tidsrejse'-billede er ægte

Et gammelt billede af en ung pige, der ligner den svenske miljøaktivist på en prik, gik verden rundt i denne uge. Men hvem er hun?

En Greta Thunberg-dobbeltgænger gik i denne uge verden rundt via de sociale medier. Foto: Ritzau Scanpix
En Greta Thunberg-dobbeltgænger gik i denne uge verden rundt via de sociale medier. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Et billede af tre børn, der arbejder ved en guldmine i Canada omkring år 1898, gik i denne uge verden rundt.

Billedet ligger på online-billedarkivet hos University of Washington, og gik pludselig, efter 121 år, viralt, fordi et af børnene har en slående lighed med den svenske miljøaktivist Greta Thunberg.

Det var dette billede af tre børn ved en guldmine i Canada, der i denne uge fik konspirationsteoretikere til at spærre øjnene op. Foto: Ritzau Scanpix
Det var dette billede af tre børn ved en guldmine i Canada, der i denne uge fik konspirationsteoretikere til at spærre øjnene op. Foto: Ritzau Scanpix

Ifølge International Business Times begyndte billedet at florere, efter Youtube-kanalen ArtAlien TV havde diskuteret den i en video. Men oprindeligt lå billedet altså i et onlinearkiv på University of Washingtons hjemmeside sammen med 816 andre gamle billeder af fotografen Eric A. Hegg.

Pigens næsten uhyggelige lighed fik hurtigt affødt flere 'teorier' om, hvorvidt svenske Greta Thunberg i virkeligheden er en tidsrejsende.

Flere skrev desuden, at de var overbeviste om, at billedet var blevet manipuleret, da pigen stort set er identisk med den nulevende unge svensker.

Begge dele er nu blevet endeligt afkræftet i et blogopslag på University of Washingtons biblioteks hjemmeside.

'Det pågældende billede er originalt. Det er et ud af mange billeder taget af fotograf Eric A. Hegg (1867-1947)' skriver biblioteket blandt andet.

Pigens navn stadig ukendt
Men hvem er så den unge pige ved den canadiske guldmine, har flere i løbet af de seneste dage spurgt. Det svar kommer vi desværre ikke tættere på med bibliotekets indlæg.

Arkivet ligger nemlig ikke inde med andre oplysninger end fotografens navn og billedets titel, 'Youths operating gold mines on Dominion. Klondyke, YT'.

'Hegg-samlingen blev en del af bibliotekets særlige samling i 1960'erne, forud for moderne bogføring, som kastede lys over mere detaljeret informationer som for eksempel hvem der donerede kollektionen, eller dens tidligere ejerskab', skriver universitetsbiblioteket.

'Konspirationsteorier eller ej, så er vi glade for, at samlingen får opmærksomhed, fordi det understreger den historiske vigtighed af billederne såvel som den vigtige rolle, biblioteker og andre arkiver spiller', udtaler Lisa Oberg, der er direktør for universitets billedsamling, i indlægget.

Greta Thunberg har endnu ikke kommenteret på sagen om den canadiske dobbeltgænger.

LIGE NU
BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+