Bilgiganter fusionerer

Der bliver tale om verdens fjerdestørste bilselskab

Den franske bilkoncern PSA, der står bag Opel, Peugeot og Citroën, og det italiensk-amerikanske Fiat Chrysler (FCA) er enige om en fusionsaftale, oplyser de.

De to selskabers bestyrelse har givet mandat til, at de næste uger skal bruges til at finpudse arbejdet med at sammensmelte de to virksomheder.

De to parter er enige om, at de går sammen som lige parter - 50-50.

- Drøftelserne har åbnet en vej for at skabe en ny koncern med globalt spænd og ressourcer, ejet med 50 procent af PSA's og med 50 procent af FCA's aktionærer, hedder det i en fælles erklæring.

Der bliver tale om verdens fjerdestørste bilselskab, der årligt vil producere lige under ni millioner biler og lastbiler. I Europa kun overgået af Volkswagen.

- Jeg er overbevist om, at vi sammen kan skabe et globalt bilselskab i verdensklasse, siger Mike Manley, der er direktør i FCA.

Det fusionerede selskab skal være registreret i Holland og være opført på børserne i Paris, New York og Milano.

Selskabet skal have hovedkvarterer i Frankrig, Italien og USA.

Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, hilser den planlagte fusion velkommen. Men han siger, at han vil holde øje med, at det nye selskab får et fransk industrielt fodaftryk, og at det stadig træffes beslutninger i Frankrig.

Le Maire siger, at han også vil holde den nye bilkoncern i ørerne, så de holder et løfte om at opbygge en europæisk batteriindustri.

I dag er det især i Fjernøsten, der produceres batterier til elbiler.

Med fusionen bevarer topcheferne i PSA og FCA - Carlos Tavares og John Elkann - deres positioner.

Synergieffekter ved fusionen er opgjort til 3,7 milliarder euro (knap 68 milliarder kroner) - altså gevinsten ved at gå sammen. Markedsværdien for det nye selskab er opgjort til 50 milliarder euro (knap 374 milliarder kroner).

For PSA betyder aftalen, at det kan få adgang til det lukrative amerikanske marked og få del i FCA's marked for luksusbiler med Alfa Romeo og Maserati.

Fiat blev majoritetsejer i amerikanske Chrysler i 2009, da selskabet var tæt på at gå konkurs.

56 kommentarer
Vis kommentarer