Bill Gates bruger over en milliard kroner på nyt toilet

For syv år siden satte Microsoft-grundlæggeren sig for at opfinde et nyt toilet. En milliard kroner senere kan han fremvise det

Et nyt toilet-teknologi har set dagens lys. Foto: Mark Schiefelbein/AP
Et nyt toilet-teknologi har set dagens lys. Foto: Mark Schiefelbein/AP
Følg Samfund

Bevæbnet med et glas afføring indtog den amerikanske milliardær Bill Gates talerstolen ved Reinvented Toilet-konferencen i Beijing tidligere på ugen.

Her fortalte han om udfordringen ved nutidens toiletter, og hvordan hans nye toilet dræber sygdomsfremkaldende bakterier.

Baggrunden for hans interesse i toiletter opstod, da han og hans kone, Melinda, begyndte at rejse jorden rundt for snart ti år siden.

Bill Gates tog et glas fyldt med afføring med sig op på scenen. Foto: Mark Schiefelbein/AP
Bill Gates tog et glas fyldt med afføring med sig op på scenen. Foto: Mark Schiefelbein/AP
 

Børn leger i afføring
- Jeg har besøgt lande, hvor børnene leger i grøfter fyldt med afføring, latriner bliver tømt med hænderne, og hvor lugten fra toiletterne er så slem, at folk ikke vil bruge dem, ligesom familier drikker vand forurenet med menneskelig afføring.

- For ti år siden havde jeg aldrig troet, at jeg skulle vide så meget om afføring. Og jeg var ganske sikker på, at Melinda aldrig behøvede at stoppe mig i at snakke om toiletter ved middagsbordet, sagde Bill Gates fra scenen.

Ifølge Microsoft-grundlæggeren dør der hvert år 500.000 børn i hele verden på grund af diarré, kolera og tyfus.

De toiletter, der findes i dag, sender affaldet ud med vand. Men mange toiletter i de fattigste dele af verden er ikke tilknyttet et kloaksystem, og det er denne udfordring, Bill Gates ville løse.

En af de 20 producenter fremviser deres bud på et nyt type toilet, der skal redde flere hundrede tusinder børn fra at dø. Foto: Mark Schiefelbein/AP
En af de 20 producenter fremviser deres bud på et nyt type toilet, der skal redde flere hundrede tusinder børn fra at dø. Foto: Mark Schiefelbein/AP
 

- Den nye teknologi tager menneskelig afføring, dræber sygdomfremkaldende bakterier og konventerer resten af materialerne med mulig kommerciel værdi - det kan være rent vand, elektricitet eller gødning.

Ligesom Microsoft
Bill Gates sammenligner sit nuværende projekt med dengang, han startede Microsoft op. Dengang var det langt fra alle mennesker, der havde råd til en PC. Hans drøm om at gøre computere til hvermandseje blev latterliggjort, men i dag står han med håneretten.

- Jeg tror, det er muligt, at det samme kan ske inden for hygiejne. Det er derfor, jeg har investeret 200 millioner dollars (1,3 milliarder danske kroner) gennem de seneste syv år.

I alt står 20 virksomheder klar med et bud på et toilet, der ikke skal tilsluttes et kloaknetværk. Håbet er, at myndigheder og større selskaber køber løsningerne, således at produktionen bliver billigere på sigt.

Så vil toiletterne nemlig være tilgængelige for hvermand.

Ny kondomkampagne: Knald for Afrika

Bill Gates skyder millioner i gensplejsede malariamyg

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind