Annonce:
Annonce:

Billederne hele verden taler om: Fotochef afslører afgørende detalje

Obamas billede blev taget tættere på indsættelsen klokken 12.00, fortæller fotochef

Billedet til venstre er fra Trumps indsættelse fredag d. 20. januar. Billedet til højre viser Obamas søndag den 20. januar 2009. Men billederne er altså ikke taget på helt samme  tidspunkt af dagen. (Foto: AP)
Billedet til venstre er fra Trumps indsættelse fredag d. 20. januar. Billedet til højre viser Obamas søndag den 20. januar 2009. Men billederne er altså ikke taget på helt samme tidspunkt af dagen. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Når fotografer i dag knipser digitale billeder, gemmer kameraerne automatisk en mængde data kaldet metadata. Dataen afslører forskellige fakta om fotografiet, såsom hvilket kamera der er blevet brugt, filformatet og andet teknisk data.

Hos nyhedsbureauet Associated Press er det et krav, at fotograferne, freelancere såvel som faste fotografer, har kameraer med indbygget GPS, så der aldrig kan sættes spørgsmålstegn ved billedet oprindelsessted. Samtidig får billederne ligeledes et tidsstempel, som fortæller, hvornår billedet er taget.

Netop tidspunktet for forskellige fotografier har været omdrejningspunktet for en heftig debat de seneste dage: Forskellen på publikumsstørrelsen til Donald Trumps indsættelse i fredags og Barack Obamas i 2009.

Annonce:

Halv times forskel
Specielt to billeder, som viser antallet af publikummer i 2017 og 2009, er blevet offentliggjort i utallige medier siden indsættelsen. På Twitter og Facebook er de ligeledes blev delt igen og igen - men hvornår er de taget?

Ekstra Bladet har været i kontakt med AP, som har gennemgået dataen for, hvornår de to billeder er taget.

De to billeder er 'frames' (svarende til stillbilleder, red.) fra en video, som også har tidsstempler.

 I et svar til Ekstra Bladet fortæller nyhedsbureauet, at billedet af Obamas publikum er taget en halv time senere på dagen.

- De to frames er taget fra toppen af Washington Monumentet klokken 11.00 (2017) og 11.30 (2009), lyder svaret fra AP-fotoredaktør Tony Hicks.

Begge præsidenter blev indsat klokken 12.

Annonce:

Ændrer ikke noget
Selvom det lyder som gode nyheder for Trump-tilhængere, fordi sammenligningen altså ikke er helt fair, betyder det ikke noget, når det kommer til Trumps påstande om rekord. Det var presserådgiver i Det Hvide Hus Sean Spicer, som til et pressemøde lørdag, efter flere amerikanske medier havde pointeret det mindre publikum til indsættelsen, sagde følgende:

- Dette var det største publikum til at bevidne en indsættelse - punktum - både personligt og verden over.

Sean Spicer langede hårdt ud efter pressen lørdag. (AP Photo/Alex Brandon)
Sean Spicer langede hårdt ud efter pressen lørdag. (AP Photo/Alex Brandon)

Men skulle man stadig være i tvivl om forskellen mellem Trumps publikum og eksempelvis Obamas, beviser en video, hvordan Trumps påstand ikke holder vand. I videoen her fra amerikanske PBS NewsHour viser, hvordan publikummer strømmer til hans indsættelse og til sidst, hvordan det hurtigt tynder ud igen. I videoens sidste sekunder, ser man de sorte masser forsvinde og hvide plader dukke op.

Overblikket
På denne måde kan man få overblikket over, hvor mange Trump-publikummer der var, da det var på det højeste. Videoen viser med alt tydelighed, at der ikke var tilnærmelsesvis lige så mange publikummer, som billeder fra 2009 viser, der var til Obama-indsættelsen.

Annonce:

Der er endnu ikke fremlagt noget bevis fra Trump-staben eller andre, som viser en sammenligning mellem andre indsættelser og Trumps angivelige rekord-publikum.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: