Billedhuggeren Eva Sørensen er død

Billedhuggeren Eva Sørensen levede størstedelen af sit liv i Italien. Hun døde nytårsaften.

Den danske billedhugger Eva Sørensen, der boede størstedelen af sit liv i Italien, døde nytårsaften.

Det oplyser en ven af familien til Ritzau. Hun blev 79 år.

Eva Sørensen var oprindeligt fra Herning, men efter sin studentereksamen tog hun til København for at blive elev hos maleren Mogens Sørensen, inden hun i 1959 blev elev på en keramisk skole i Paris.

Siden gik turen retur til Danmark, hvor hun blandt andet var elev hos keramikeren Christian Poulsen, inden hun rejste til Italien for yderligere studier- og arbejdsophold.

Ifølge Den Store Danske slog Eva Sørensen sig ned i Italien i 1972, og hun fik sit internationale gennembrud, da hun i 1978 udstillede 16 store skulpturer hugget i grøn granit i Sempione-parken i Milano.

Det danske nationale videnscenter Kvinfo betegner Eva Sørensen som "en af vore førende kvindelige billedhuggere".

Selv om hun har boet mange år i udlandet, har hun flere gange udstillet i Danmark - blandt andet ved kunstmuseet Ordrupgaard nord for København - og hun har også lavet to skulpturer til banegårdspladsen i hjembyen, Herning.

Eva Sørensen har desuden været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen.

Gennem årene har hun modtaget en række udmærkelser og priser og har flere gange fået stipendier fra Statens Kunstfond.

I 1983 blev hun tildelt den livsvarige ydelse fra fonden, der bliver givet til kunstnere, som har placeret sig afgørende som kunstnere.

Hun boede til sidst i byen Verbania. Eva Sørensen bliver bisat lørdag i den italienske by Mergozzo, hvor hun i 2006 blev udnævnt til æresborger.

Bisættelsen sker fra kirken Chiesa di Maria Vergine Assunta. Urnen vil blive bragt til Danmark.