Biolog: Ikke nødvendigt at jagte ulven

Biolog ved Kolding kommune vil ikke jagte ulven, selv om den har været meget tæt på mennesker

Den glubske ulv fra Kolding har været ganske få meter fra mennesker under den seneste måneds angreb på tre rådyr i Marielundskoven. Alligevel mener biolog ved Kolding kommune ikke, at det er nødvendigt at jagte og nedlægge ulven.

- Det er da specielt, fordi det er første gang i Danmark, at en ulv er blevet påvist så tæt ind i en meget stor by, siger biolog Mette List.

- Der er ikke noget, der tyder på, at ulven har opført sig unormalt. Det har helt sikkert været en enligt strejfende ulv, der har været på jagt efter et nyt sted at slå sig ned og finde sig en mage. Når den gør det, så er den i ukendt terræn, og så er den opsøgende og kan nemt komme tæt på beboelse, tilføjer hun.

Man har snakket om, at ulvene skal jagtes og måske endda dræbes, hvis de mister deres skyhed. Nu har denne været meget tæt på beboelse. Hvornår kan man sige, at det punkt er nået?

- Der er ikke noget, der tyder på, at denne ulv ikke er sky. Den har været her om natten, og der var stille og roligt, og den har ikke bevæget sig ind omkring fortovene. Haven, hvor det ene rådyr blev fundet, ligger helt op til skovområdet, så den er løbet ind ad en grøn vej, der har været blind, og så er den efterfølgende lusket et andet sted hen.

Jørn Chemnitz, Kolding Kommunes naturfagskonsulent, ved det første rådyr, som blev fundet dræbt i Kolding Skov. (Foto: Kolding Kommune) Samfund Ulv på spil i Kolding: Tre rådyr dræbt

- Borgerne skal opføre sig akkurat lige sådan, som det altid har gjort. Der er ingen fare forbundet med at løbe eller spise sin madpakke her i Marienlundskoven. Mennesker er ikke på ulvens liste over fødeemner, og de meget få tilfælde, hvor det er gået galt, så har det været i forbindelse med en ulv, der er blevet trukket op i en krog, og ethvert vildt dyr vil forsvare sig selv. Men man skal selvfølgelig behandle ulven med respekt, siger Mette List.

Hvordan skal man som borger forholde sig, hvis man er så ”heldig” at støde på en ulv?

- Skulle man være så heldig eller uheldig at støde på en ulv, så skal man bare forholde sig i ro, trække sig stille og roligt tilbage, holde øjenkontakt med ulven, larme lidt ved at klappe i hænderne, og så er jeg sikker på, at den lusker af.

Forventer I at finde flere dræbte rådyr, eller er ulven over alle bjerge?

- Lige nu tror jeg, den er over alle bjerge, fordi det er over to uger siden, vi sidst fandt et dødt rådyr. Men det er da ikke umuligt, at vi igen får besøg af ulven her i Marienlundskoven, og den skal da være velkommen, siger Mette List.

Hvis man møder en ulv, anbefaler Naturstyrelsen, at man hæver stemmen, klapper i hænderne og laver store fagter med armene, hvilket vil få de fleste ulve til hurtigt at forsvinde.

Folk på gåtur i området er ikke bange for at møde en ulv på deres vej (foto: Ernst van Norde)

91 kommentarer
Vis kommentarer