Birte køber Danmarks dyreste maleri: Sådan gjorde hun

Tirsdag eftermiddag blev der sat danmarksrekord, da et Vilhelm Hammershøi-maleri blev solgt for 31,5 millioner kroner

31.500.000 kroner for et maleri. Auktionen var intens med hele fire åbne telefoner med interesserede købere samt enkelte i salen. Gense den intense budkrig. Video: Tariq Mikkel Khan
Følg Samfund

'31,5 millioner, første, 31,5 millioner, anden, 31,5 millioner, tredje - solgt!'

Bag duggede ruder i en propfyldt sal blev det ordene fra auktionarius Jesper Bruun Rasmussen, da 'Interiør fra Strandgade 30' af Vilhelm Hammershøi i går blev det dyrest handlede maleri på dansk jord.

Buddet kom fra Birte Stockholm, der som en del af sin stilling hos Bruun Rasmussen er telefonpasser under auktioner. Hun var derfor ikke køberen af det dyre maleri, men bindeleddet mellem auktionarius og den anonyme køber. Da maleriet skulle under hammeren, frygtede hun, at det ville blive en budkrig med skæve beløb.

Stort galleri: Husker du slangepigen Anniqa?

- Når man først sidder der (og er i gang med at forhandle, red.) glemmer man beløbene. Jeg var først meget bekymret for, at det ville blive 12.530.000, men det endte med ’bare’ at blive 12,5 – 13  - 13,5, fortæller Birte Stockholm.

- Man tænker ikke i millioner. Man glemmer helt, at man til sidst sidder og snakker om 25-26 millioner kroner.

Det var et dyrt opkald for den anonyme køber i den anden ende. 31.500.000 kroner lød hammerslaget på. Formidlet af Birte Stockholm, der ses på billedet. Foto: Tariq Mikkel Khan
Det var et dyrt opkald for den anonyme køber i den anden ende. 31.500.000 kroner lød hammerslaget på. Formidlet af Birte Stockholm, der ses på billedet. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Det handler om tillid
Hvis man har interesse for en genstand til en auktion, men ikke er til stede, er der to måder, man kan få lagt et bud. Enten kan man lægge et såkaldt kommisionsbud, hvor man på forhånd informerer om, hvor langt man vil strække sig. Alternativet er at have en forhandler som Birte Stockholm ved telefonen.

Når man snakker malerier i den prisklasse som Hammershøis 'Interiør fra Strandgade 30’, er det ikke bare ligetil. Inden hun har køberen i røret, har hun i samarbejde med sine kolleger lavet et kæmpe benarbejde.

- Til daglig prøver jeg at få varer ind. Jeg prøver særligt at skabe tillid til folk, der er interesseret i et givent maleri, for de har måske prøvet at være andre steder, hvor de ikke har følt sig trygge, fortæller Birte Stockholm, der har været ansat hos Bruun Rasmussen i godt 35 år.

Fra London til New York
Da maleriet kom ind og skulle på auktion, lå der en masse arbejde forude. Det er selvsagt ikke alle, der lige har råd til at investere et højt millionbeløb i kunst.

- Sammen med min kollega Julie har vi lavet noget supergodt materiale. Og så har vi været i London og New York og vise maleriet frem, lyder det fra Birte Stockholm.

Foruden 'Interiør fra Strandgade 30' var der fire andre Hammershøi-malerier på auktion. Tre af dem blev solgt, men det næstdyreste maleri ud fra vurderingen, 'Hvide døre. Interiør fra Strandgade 25', blev ikke solgt, da højeste bud 'kun' var 3.200.000 kroner, hvor vurderingen lød på minimum 4.000.000 kroner.

Det var snak om en potentiel danmarksrekord, da maleriet blev udbudt tirsdag. Den udeblev, men hammerslaget på 31.500.000 kroner gør stadig, at det stryger ind i top 5 over dyreste malerier, som du kan se her. Video: Morten Parsner

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+