Bitter øl-krig hos supermarked-gigant: Carlsberg-aftale startede det hele

I Norge er der udbrudt en regulær øl-krig mellem Rema 1000 og flere større bryggerier. En aftale med Carlsberg har startet balladen

En aftale med Carlsberg har startet en øl-krig i Norge (Foto: PR-foto/Carlsberg)
En aftale med Carlsberg har startet en øl-krig i Norge (Foto: PR-foto/Carlsberg)

I Norge er der udbrudt øl-krig mellem den store supermarked-kæde Rema 1000 og en række norske bryggerier.

I sidste uge meldte supermarked-giganten ud, at de har lanceret en ny strategi, der vil gøre øl- og sodavandsproducenten Ringnes til deres nye såkaldte 'bedste ven' i koncernen.

På dansk betyder det, at Rema 1000 i Norge har fået Ringnes - der er fuldt ud ejet af danske Carslberg Group - som ny storleverandør.

Men det har nu skabt ballade, og der er nu brudt en øl-krig ud i Norge. De lokale bryggerier frygter, at deres norske øl vil blive frosset ud af butikken.

Det skriver VG.

Hård kritik
Den norske avis har talt med administrerende direktør i Mack, der er voldsomt bekymret over udviklingen og hans firmas mulighed for at sælge lokale norske øl i butikkerne.

- Vi har en aftale, der løber ud i februar, og vi ikke kan blive enige om en ny aftale. Rema 1000 har valgt Carlsberg, der er den dominerende aktør i Norge på øl, vand og sodavand. Og hvis de får større volumen i Rema, så er det på bekostning af de regionale bryggerier som Mack, Aass og Hansa, siger direktør, Harald Bredrup til VG.

Rema 1000 i Norge er havnet i en øl-krig med flere norske bryggerier (Foto: Rema 1000)
Rema 1000 i Norge er havnet i en øl-krig med flere norske bryggerier (Foto: Rema 1000)
 

Også direktør for Hansa Borg Bryggerier er langt fra tilfreds med udviklingen.

- Vi har modtaget et tilbud fra Rema 1000, men vi gav dem besked om, at det på ingen måde kunne accepteres. Rema ville kun lade os sælge Hansa i Hordaland, men med meget begrænset hyldeplads. Folk skal jo nærmest om i baglokalet for at få vores øl, siger Lars Midtgaard til VG.

Støtter små bryggerier
Og problemerne stopper ikke bare her.

Søndag meldte Rema 1000 ud i en pressemeddelelse, at de vil give mere plads til lokale mærkevarer, og derfor vil mikrobryggerierne få mere plads på hylderne i 2017.

Den melding har nu trukket fronterne endnu skarpere op.

- En del af disse mikrobryggerier er ejet af Rema selv. Derfor er udgangspunktet for forhandlingerne med os, at vores volumen vil blive reduceret dramatisk, siger Harald Bredrup, der frygter, at han må afskedige nogle af sine 120 ansatte.

Administrerende direktør for indkøb i Rema 1000 i Norge afviser kritikken, og afviser at diskutere det i medierne.

- Vi skal diskutere omsætningen på et møde mandag. Hvis der er nogen misforståelser, så tager vi det der. I stedet for at snakke direkte med os, så har Mack valgt at gå i medierne. Vi er meget optagede af at have en god dialog, og vi tror på, at det bedst løser sig ved at mødes omkring et forhandlingsborg, siger Lars Kristian Lindberg til VG.

Rema 1000 i Norge har over 550 butikker, mens der i Danmark er cirka det halve.

47 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere