Annonce:
Annonce:

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse. Hvorfor skal danskere overhovedet bevise, at de kan sproget, spørger han

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark, men han kan ikke bevise, at han kan dansk. Forstå sagen her.
Annonce:
Følg Samfund

Danske Bjarne Toft Jakobsen og hans thailandske kone, Aran Jakobsen, lever efter eget udsagn op til alle krav for at få familiesammenføring.

Men det mest åbenlyse af kravene kan de ikke bevise: at Bjarne kan tale og skrive på sit eget modersmål.

Et af kravene for at få familiesammenføring med sin udenlandske ægtefælle er nemlig, at den danske statsborger har bestået 'Prøve i Dansk 3', svarende til eksempelvis en 9. klasses afgangseksamen. Men på det 39 år gamle bevis, Bjarne har fået tilsendt fra Rigsarkivet, fremgår hans danskkarakterer fra afgangsprøven ikke.

Hvorfor felterne er tomme, aner Bjarne ikke. Hans eget bud er, at der er sket en fejl i udarbejdelsen af beviset dengang.

Annonce:

- Men helt ærligt. Udlændingestyrelsen kunne jo bare ringe mig op og finde ud af, at jeg godt kan tale mit eget sprog. Det er fuldstændig absurd, at et dokument fra 1982 skal afgøre, om min kone må være i landet, siger 54-årige Bjarne Toft Jakobsen.

Danskernes umulige kærlighed

Ekstra Bladet sætter fokus på, hvordan de stramme regler for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danske statsborgere, der finder kærligheden med en udlænding.

Bjarne Toft Jakobsen er en af de flere end 150 danskere, som har henvendt sig med sin historie. 

Efter afslaget har Bjarnes hustru måttet forlade Danmark. Han bor nu alene i deres hjem i Kerteminde. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Efter afslaget har Bjarnes hustru måttet forlade Danmark. Han bor nu alene i deres hjem i Kerteminde. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Masser af jobs til Aran
Parret mødte hinanden i Thailand i starten af 00'erne i forbindelse med Bjarnes arbejde som rejsemontør samme sted, og i 2007 blev de gift. I over 15 år har de boet sammen i Thailand, men da coronakrisen ramte, blev turismen og dermed Bjarnes job hos Novisol stærkt udfordret. 

Derfor blev han tilbudt at arbejde for samme firma, men i Danmark i stedet for, og parret besluttede, at de gerne ville til Danmark.

- Min kone har jo været i Danmark masser af gange og elsker at være her. Jeg kender de første tre steder, hvor hun ville kunne komme i arbejde fra dag et, fordi de skriger på arbejdskraft, blandt andet med rengøring. Og hun kan allerede begå sig på dansk, siger Bjarne Toft Jakobsen.

Annonce:

Parret søgte i september sidste år om familiesammenføring, og et halvt år efter fik de afslag på grund af det manglende bevis for danskkundskaberne. Bjarne ansøgte om at få genoptaget ansøgningen, men fik afslag.

Aran og Bjarne har haft mange gode oplevelser sammen i Danmark, men familiesammenføring blev ikke en af dem. Privatfoto
Aran og Bjarne har haft mange gode oplevelser sammen i Danmark, men familiesammenføring blev ikke en af dem. Privatfoto

'Det kan fandeme ikke passe!'
Nu bor Bjarne alene i Kerteminde for at passe sit arbejde, mens hans kone er i Thailand.

- Der er ikke noget at gøre. Jeg skal op til en danskprøve, hvis jeg vil have min kone til landet. Men der er ikke en ny prøve at tage før til efteråret. Jeg må indrømme, at jeg er godt gal i skralden, fortæller Bjarne og fortsætter:

- Det kan fandeme ikke passe. Så nu vil jeg råbe op om den måde, vi bliver behandlet på, og Ekstra Bladet er jo de eneste, der kan gøre noget. Jeg ved bare, at aviserne er de eneste, der kan få lavet det her om.

Annonce:

Bjarne Toft Jakobsen mener selv, at han har gjort alt, hvad han kunne for at fremskaffe karaktererne fra sin afgangseksamen.

- Min gamle skole er lukket for mange år siden, så de kan heller ikke hjælpe. Men dybest set anfægter jeg mest af alt, at danskere overhovedet skal bevise, at de kan dansk. Det giver jo ingen mening.

Her viser Bjarne sin kones to børn, som han betragter som sine egne, rundt i København. Privatfoto
Her viser Bjarne sin kones to børn, som han betragter som sine egne, rundt i København. Privatfoto

Staten svigter danskerne
43-årige Aran har to voksne børn, som Bjarne ser sig selv som far for. Dem har han ikke set siden februar sidste år på grund af corona, men han håber, at de snart må besøge ham i Danmark.  

På grund af hans job som rejsemontør er Bjarne og Aran vant til at være adskilt mange dage om året, men denne gang er det alligevel anderledes.  

- Jeg stejler over, at jeg skal bøje mig. Det er fandeme for latterligt, og det er ikke rimeligt. Jeg har aldrig modtaget penge fra staten, jeg passer mig selv, og jeg skylder ikke en krone. Jeg passer på min kone og børn. Det gør mig rasende, at danskere bliver behandlet på den måde af deres eget land, siger han.

Nu er Bjarne og Aran adskilt; han bor i Danmark, og hun i Thailand.
Nu er Bjarne og Aran adskilt; han bor i Danmark, og hun i Thailand.

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst, men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Hjem til Aarhus: Familie forenet efter fejl

Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Ekstra Bladet opdagede alvorlig fejl: Nu må Hossain bo i Danmark

Historien endte lykkeligt for parret, da Hossain Ahmadi få måneder efter fik opholdstilladelse i Danmark.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: