Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone
Annonce:
Følger SamfundFølg Samfund
Bjarne Toft Jakobsen vil gå langt for at bevise noget af det mest åbenlyse i hans tilværelse: At han taler flydende dansk. Det er nemlig dét, der afgør, om hans thailandske kone må komme til Danmark, og lige nu må hun ikke, fordi Bjarnes eksamensbevis fra 1982 af uforklarlige årsager mangler danskkaraktererne.
- De siger, at jeg nemt bare kan få det ordnet, men det er slet ikke nemt. Der er meget få prøver, man kan gå op til, og den næste er først i efteråret, hvor man har én time til at nå at booke den. Jeg kunne ikke engang få en afbudstid. Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.
Ekstra Bladet sætter fokus på, hvordan de stramme regler for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danske statsborgere, der finder kærligheden med en udlænding.
Har du en historie, du har lyst til at dele? Skriv til journalisterne her.
Simpelthen latterligt På et åbent samråd torsdag, som han var indkaldt til på baggrund af Ekstra Bladets dækning, slog udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fast, at han erkender, at visse regler rammer uhensigtsmæssigt, men at han ikke vil lave loven om.
Danskere skal altså blive ved med at kunne bevise, at de kan tale dansk.
- Det er simpelthen så latterligt. Det giver ingen mening, at man vil behandle danskere på den måde.
- De sidder bare på deres høje hest og laver regler, som de kan se rammer skævt, og så vil de ikke gøre noget. Det er for dårligt, synes Bjarne.
Håber på kattelem Ministeren åbnede dog en kattelem for et serviceeftersyn af reglerne, blandt andet i forhold til sprogkravet.
Annonce:
- Folk, der helt indlysende taler dansk, skal rimeligt hurtigt og lavpraktisk kunne få det løst. Sådan noget er der behov for at ændre, sagde Mattias Tesfaye (S) på samrådet.
Og dén melding glæder Bjarne, der håber, at der hurtigt kommer handling bag ordene.
- Det er det eneste rigtige, og det burde slet ikke være så svært for dem at gøre noget ved. Behandl os dog som mennesker, der fortjener en individuel behandling og rådgivning. Ring mig op i fem minutter og hør, at jeg kan tale dansk, så er det klaret, siger Bjarne og fortsætter:
- Vi kan da også tage den på engelsk bagefter, hvis ministeren vil, jeg er ligeglad. Han ringer bare.
Læs flere historier her
Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:
26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.
39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og har forladt landet.
Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.
2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.
S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.
I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.
På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.
Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.
- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærlig talt, at der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund (EL) om reglerne for familiesammenføring.
Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.
- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.
Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Ekstra Bladet.
Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, udføre frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det er, mener integrationsministeren, helt fornuftigt.
Ekstra Bladet var med i lufthavnen, da Hossain Ahmadi blev forenet med sin kone og søn, efter at vi havde afdækket den alvorlige fejl, der havde holdt dem adskilt i fire år.