Blåt øje til Nets: Dankort-gebyr alt for højt

Forsøgte at slippe ud af sag om urimeligt høje gebyrer - nu har landsretten givet myndighederne medhold

Dankortet er under stort pres fra bankerne, der hellere vil have dig til at bruge de dyrere VISA- eller Mastercard. Foto: Per Lange
Dankortet er under stort pres fra bankerne, der hellere vil have dig til at bruge de dyrere VISA- eller Mastercard. Foto: Per Lange
Følg Samfund

SENESTE: Landsretten fjerner dommen - hemmelige data kunne læses af alle

Mod sin vilje blev betalingsselskabet Nets i 2013 tvunget til at sænke gebyret, når kunder betaler med dankort i netbutikker.

Det var Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der påbød Nets at sætte det gennemsnitlige gebyr ned. Og da Nets fandt beslutningen urimelig, stævnede selskabet styrelsen.

Otte år efter har Østre Landsret truffet afgørelse i sagen: Kravet var i orden.

Urimeligt høje gebyrer
Domstolen har således frifundet styrelsen.

'Dommen slår fast, at Nets’ gebyrer over for netbutikkerne var urimeligt høje, og at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens påbud om, at Nets skulle nedsætte gebyrerne til 1,20 kroner, var korrekt,' lyder det fra vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jacob Schaumburg-Müller, i en udtalelse om sagen.

'Nets er den eneste indløser af dankortet. Reglerne i betalingsloven skal sikre, at gebyrerne står i rimeligt forhold til omkostningerne, så Nets’ kunder ikke betaler overpris for ydelsen.'

Tusindvis ramt: Betalte to gange i MobilePay

I krig med myndigheder
Stridens kerne bunder i, hvorvidt det var retfærdigt, at styrelsen i 2013 besluttede, at kortgebyret skulle sættes ned fra 1,90 kroner til 1,20 kroner med øjeblikkelig virkning.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mente, at Nets havde monopol på betalingsområdet. Det var Nets dog langtfra enig i. Selskabet mente modsat, at gebyrerne ikke var urimeligt høje.

- Vi er grundlæggende uenige i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurdering, fortalte Nets' pressechef, Søren Winge, efter stævningen.

- Det skyldes først og fremmest, at vi mener, at der er flere alternativer til at betale på nettet end dankort. Derfor er der tale om reel konkurrence.

Vagten er venlig: Fik stor stak 100-kronesedler

En milliardforretning

Nets, der ud over at styre Dankortet også står bag Betalingsservice, blev til i 1969 under navnet PBS.

I 2010 fusionerede selskabet med norske Nordito, hvor det fik navnet Nets.

Selskabet er siden blevet solgt til den italienske betalingsgigant Nexi i en handel til en værdi af 45 milliarder kroner.

Betalinger afvises på nettet: Derfor sker det

Netbutikker klagede
Allerede før Nets stævnede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2013, havde sagen flere år på bagen.

I 2010 indgav Foreningen for Dansk Internethandel, FDIH, således en klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over Nets' kortgebyrer ved betaling på internettet.

Da styrelsen nåede sin afgørelse i 2013, vurderede FDIH, at det lavere gebyr ville spare netbutikker og forbrugere for mere end 600 millioner kroner frem mod 2020.

Det er uvist, om sagens parter nu vil anke afgørelsen til Højesteret.

5 Apple-tricks der gør iPhones dyrere

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind