Blæsende broderfolk: Norge risikerer orkan

Prognoserne er dog endnu usikre, melder de norske vejrtjenester

Billede fra orkanen Dagmar, der ramte Norge i 2011. (Foto: Kjell Herksedahl)
Billede fra orkanen Dagmar, der ramte Norge i 2011. (Foto: Kjell Herksedahl)

I weekenden skal man holde godt på hatten, hvis man skal udenfor i det danske vintervejr. Her risikerer vi nemlig at stå overfor et voldsomt blæsevejr, hvor vi kan få vindstød med op til stormstyrke.

Men det er dog intet til sammenligning med, hvad vores norske broderfolk risikerer. Her kan man nemlig muligvis se frem til en orkan, når ugen går på hæld, skriver VG.

Prognoserne er dog endnu for usikre til at sige, om det værst tænkelige scenarie kommer til at finde sted.

- Vi ser, at prognoserne ændrer sig lidt dag for dag, både hvad angår position, og hvor kraftigt det bliver. Dagens prognose er muligvis en worst-case, men den viser, at vi får en orkan, siger meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo til VG.

Meterologen sammenligner prognosen med Dagmar-orkanen, der rasede over Norge i i slutningen af 2011 og afstedkom store ødelæggelser. Lige nu ser prognosen stærk storm med op til orkanstyrke, men det kan gå meget værre, vurderer Frode Håvik Korneliussen:

- Vinden i tusind meters højde kan komme op i 50 meter per sekund, og det betyder vindstød på 150 til 200 kilometer i timen. Af de prognoser der foreligger, viser en tredjedel af dem orkan.

Statsmeteorolog ved Meteorologisk institut,  Arild Mentzoni, er dog lidt mere forbeholden i sin vurdering end sin kollega. Han mener stadig usikkerheden er for stor, og vil endnu ikke sige, som Norge kan stå over for en orkan. 

0 kommentarer
Vis kommentarer