Blairs hemmelige brev til Bush: Med dig i Irak uanset hvad

Storbritannien gik i krig i Irak, før 'fredelige løsninger for nedrustning (af Saddam Hussein red.) var udtømt', konkluderer omfattende kommissions-rapport

Følg Samfund

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair gik i krig for tidligt i Irak, konkluderer formanden for netop udkommet rapport om nationens rolle i Irak-krigen, den såkaldte Chilcot-rapport, Sir John Chilcot. Rapporten, som er på over 2,6 millioner ord, kan læses her.

Alle andre muligheder var nemlig ikke udtømt, konkluderer kommissionen, og det strider mod, at Blair tidligere har påstået, at krigen var 'sidste udvej'.

Samtidig har kommissionen fundet, at Tony Blair fortalte den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, at han 'ville være med ham uanset hvad' ('whatever') - mere end seks måneder, før krigen startede, skriver AFP.

Ingen beviser for masseødelæggelsesvåben
Rapporten er generelt hård mod de engelske efterretnings-enheder, hæren og politikerne, der alle får kritik for at være for dårligt forberedt på krigen og dens efterdønninger samt tage beslutninger på tvivlsomme grundlag.

Den konkluderer også - i lighed med tidligere amerikanske og engelske rapporter -  at der ikke var tilstrækkelige efterretninger, der stadfæstede, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben i Irak. Det var ellers de samlede styrkers officielle forklaring på, hvorfor man var 'nødt til' at gå i krig i Irak.

Der var i øvrigt 'ingen overhængende fare' fra Saddam Hussein ifølge rapoprten.

Basra-operation fejlede
- Det er nu klart, at politikken i Irak (krigen red.) blev lavet ud fra fejlagtige efterretninger og antagelser. De blev ikke udfordret og det burde de være blevet, siger kommissionens formand, Sir John Chilcot ifølge BBC.

Operationen i den sydlige irakiske provins Basra fejlede, og var 'langt fra nogen succes', konkluderer rapporten. Danske tropper deltog i aktionen, der til sidst var så fejlslagen, at de internationale styrker ikke kunne forlade lejren.

Krigen ville styrke al-Qaeda
Tony Blair blev desuden advaret om, at krigen ville øge terror-truslen fra al-Qaeda og andre ekstremistiske grupper, ligesom han blev advaret om, at de våben, man overlod til den irakiske hær, meget vel kunne havne og hænderne på de ekstremistiske bevægelser, konkluderer rapportens formand.

Tony Blair har dog ikke direkte løjet overfor offentligheden og parlamentet, men han præsenterede argumenterne for krigen med en 'overbevisning, som ikke var retfærdiggjort (af efterretninger red.)', skriver AP på twitter.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind