Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Blandede pap i kyllingekødet: Nu undersøges danske kølediske for råddent kød

Fødevarestyrelsen vil nu undersøge, om fordærvet kød er havnet i danske supermarkeder

Præsident Michel Temer udtaler sig om sagen. Video: AP

En gigantisk kødskandale er under opsejling, efter det søndag kom frem, at to brasilianske slagtehuse i flere år har sendt råddent kød ud til lande i hele verden. Yderligere 30 virksomheder i Brasilien er anklaget for at have gjort det samme.

I Danmark er Fødevarestyrelsen er netop nu i gang med at undersøge, om kødet er havnet i danske kølediske.

- Vi har i Europa et meldesystem, hvor lande melder, hvis de har efterretninger om fødevaresvindel. Det kan eksempelvis være, hvis man i Tyskland siger, at man har fundet to containere med dårligt kød. Her kan man se, hvilke supermarkeder, der har fået det, hvordan kødet er defineret og hvor stort partiet er, siger specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Erik Jepsen til Ekstra Bladet.

Syrebad
Skandalen handler om langt mere end råddent kød. Ifølge BBC er 33 brasilianske embedsmænd allerede blevet fyret under anklager for korruption og for at have modtaget bestikkelse.

- De brugte syre og andre kemikalier til at maskere produktets tilstand. I nogle tilfælde brugte de kræftfremkaldende produkter, lyder anklagen fra politiet i sagen.

I enkelte tilfælde skulle slagtehusene også have blandet pap, vand og kartofler sammen med kyllingekød.

Se også: Brasiliens præsident vil lægge låg på kæmpe kødskandale

Nægter skyld
De to kæmpe slagtehuse, som er under anklage, JBS og BRF, nægter sig begge skyldige i anklagerne. Men ifølge efterforskningsmyndigheder er der ingen tvivl om, at virksomhederne har bestukket både politikere og tilsynsførende, som har sikret slagtehusenes certifikater til produktion, trods de mange kritisable forhold.

Ifølge BBC rækker kødskandalen helt ind i den politiske elite, hvor bestikkelsespenge er givet til politikere i to af partierne, som er med til at danne den brasilianske regering PP og præsidentens eget parti PMDB.

Panik hos præsidenten
Den brasilianske præsident holdt søndag et krisemøde med ministre og udenlandske ambassadører. Her forklarede han, hvordan det kunne lade sig gøre, at landets store kødproducenter har solgt råddent kød til hele verden.

- Der er ingen sundhedsmæssig risiko, lyder det fra en talsmand for landets sundhedsministerium.

Præsident Michel Temer forsøger med sine møder med ambassadører fra Europa, USA og Kina at få lagt låg på sagen. Men han bliver presset af politiets afslørende arbejde.

De har under omfattende razziaer fredag anholdt 30 personer, som mistænkes for at have været en del af det kriminelle netværk.

Brasilien er verdens største eksportør af oksekød og kyllinger. Cirka 150 lande importerer kød fra Brasilien, heriblandt Danmark. Det giver Brasilien en årlig indtægt på cirka 83 milliarder kroner.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen