Blandede sig i Trumps kampagne: Her er Ruslands 'trolde-fabrik'

13 russere er tiltalt for at have forsøgt at påvirke resultatet af det amerikanske præsidentvalg. De arbejdede på russisk internet-troldefabrik i Skt. Petersborg

Den stedfortrædende justitsminister, Rod Rosenstein, fortæller fredag, at man har tiltalt 13 russere for bevidst forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016. Video: AP

13 russere er tiltalt for at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016, som Donald Trump vandt. Sent fredag offentliggjorde den særlige anklager Robert Muellers kontor, der undersøger russisk indblanding i amerikansk politik, anklageskriftet mod de 13 russere.

De russiske statsborgere beskyldes for at forsøge at udøve indflydelse på det amerikanske valg og den politiske proces. Sigtelserne omfatter både sammensværgelse, bedrageri på internettet og groft identitetstyveri.

Fælles for de 13 russiske statsborgere var, at de arbejdede på det, der betegnes som en russisk internet-'troldefabrik', Internet Research Agency.

På en ganske almindelig gade midt i Sankt Petersborg opererede både de sigtede fra Robert Muellers undersøgelse samt andre internet-trolde og tastaturkrigere med det formål at sprede bl.a. fake news og konspirationsteorier med strategisk øjemed.

Russerne opererede ifølge anklageskriftet herudover under falske amerikanske identiteter og benyttede via deres arbejde på Internet Research Agency falske persondata og amerikanske personnumre for at komme ind under huden på Donald Trumps valgkampagne i starten af 2016.

Her kontaktede de 13 tiltalte bl.a. højtstående kampagnemedarbejdere i Trumps kampagne, som ifølge sigtelserne ikke havde kendskab til russernes sande motiv eller identiteter.

Arrangerede demoer
Derudover er russerne sigtet for at have arrangeret demonstrationer og politiske stævner i USA.

Ifølge stedfortrædende justitsminister Rod Rosenstein skete det angiveligt for at skabe et billede af splid oven på Trumps valgsejr.

- Efter valget arrangerede de sigtede angiveligt politiske stævner for at støtte den nyvalgte præsident, mens de samtidig arrangerede moddemonstrationer for at protestere over valget af ham, sagde Rod Rosenstein på et pressemøde fredag.

- Eksempelvis arrangerede de sigtede en demonstration til støtte for den nyvalgte præsident og en anden som modsvar. Begge i New York på samme dag, sagde Rod Rosestein på pressemødet.

Efterretninger om den russiske agitationsmaskine 'Internet Reseach Agency' begyndte allerede at dukke op ved overfladen i 2013. Dengang stod tidligere medarbejdere ved 'Internet Research Agency' frem med historier om deres arbejde.

Opgaverne bestod ifølge flere af disse beretninger dels i overvågning af nyheds- og debatsider samt i at blande sig aktivt i debatter og modellere helstøbte debattråde til fordel for præsident Putin.

En tidligere ansat fortalte for nyligt i Weekendavisen om sit arbejde på 'trolde-fabrikken'.

- Jeg arbejdede altid i en trio. En af os var en ' ond' debattør, der skulle lægge ud med at kritisere præsident Putin eller Rusland, mens de to andre skulle overbevise ham - og læserne - om, at han tog fejl, fortalte den tidligere internet-trold Marat Mindijarov ifølge avisen.

 

* * *

 

Ekspert: Trump kan ikke spille uvidende

 

Indholdet i anklageskriftet er svær for præsident Donald Trump at fortsætte med at afvise som nonsens - hvilket Trump ellers har gjort gennem flere måneder. Det mener Søren Dal Rasmussen, der er ekspert i valg og valgkampagner ved Kongressen.com:

- Det gør det endnu mere grotesk, at Trump siger, at det her ikke fandt sted. Nu er det næsten umuligt for Republikanerne at spille uvidende, og næste gang Trump laver en heksejagt på CIA og udenrigsministeriet, vil de ikke kunne holde sig fra at skulle forholde sig til det.

Han er dog ikke i tvivl om, at præsidenten vil forsøge at fastholde, at russernes indblanding ikke var med til at gøre ham til præsident:

- Der er ikke tvivl om, at han fortsat vil sige, at russernes indblanding ikke spillede en rolle i udfaldet af valgresultatet, og han vil sandsynligvis også sige, at der ikke findes beviser for, at hans kampagne blev hjulpet direkte. Derudover tror jeg også, at Trump vil fortsætte sine subtile angreb på Mueller og CIA.

På pressemødet slog Rod Rosenstein også fast, at man ikke har konkrete beviser for, at den russiske indblanding påvirkede valgresultatet i 2016.

Samtidig vurderer han, at Putin næppe vil udlevere de tiltalte russere, der befinder sig i Rusland nu:

- Der er ikke rigtig nogen grund til, at Putin vil ændre kurs. Rusland vil fortsætte med at benægte, men det skaber selvfølgelig ekstra spænding i det skrøbelige forhold mellem USA og Rusland. Men det helt store spørgsmål er jo, hvad skal ske med de her tiltalte russerne, som man må formode Putin ikke vil udlevere. 

172 kommentarer
Vis kommentarer